Νέα - ειδήσεις

Έξυπνη εφαρμογή υπόσχεται να καταργήσει τις ουρές και την ταλαιπωρία στις δημόσιες υπηρεσίες

Δύο 18χρονοι, η Φωτεινή Νικίδη και ο Γιώργος Ζαΐμης με την ομάδα τους «No Code Scheduled» δημιούργησαν την εφαρμογή Optain που υπόσχεται να βάλει τέλος στις ουρές, την ταλαιπωρία και την αναμονή στις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και σε ιδιωτικούς φορείς.

Οι δύο νέοι ήταν οι νικητές του 2ου Μαραθώνιου Καινοτομίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για τις έξυπνες πόλεις που έλαβε χώρα στο Κέντρο Πολιτισμού του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα. Συμμετείχαν πάνω από 1500 άτομα με 112 ομάδες και παρουσιάσαν καινοτόμες ιδέες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών στις πόλεις.

Οι συμμετέχοντες είχαν διάστημα 68 ωρών για να υλοποιήσουν την ιδέα τους ενώ οι παρουσιάσεις έγιναν την Κυριακή 1 Ιουλίου 2018.

Η εφαρμογή Optain όπως λέει η συνδημιουργός της Φωτεινή Νικίδη είναι μια εφαρμογή στηριγμένη στη τεχνολογία blockchain και παρέχει μια ολοκληρωμένη ψηφιακή ταυτότητα πολίτη. Με αυτήν θα διευκολύνεται η ψηφιακή αυθεντικοποίηση των πολιτών από δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικούς φορείς. Η εφαρμογή θα αποθηκεύει με ασφάλεια όλες τις σχετικές πληροφορίες για τους πολίτες.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 18χρονη Φωτεινή: «Πρόκειται για ένα αρχείο με το πλήρες προφίλ μας και τα στοιχεία μας, στο οποίο μπορούν να μπαίνουν φορείς και του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, να βλέπουν τα προσωπικά δεδομένα μας, χωρίς να μπορούν να τα πάρουν και να τα διακινούν. Κι όλα αυτά εφόσον δώσουμε εμείς την άδεια».

Αναλύοντας τις λειτουργίες της εφαρμογής αναφέρει πως: «μέσω του συστήματος που έχουμε δημιουργήσει θα έρχεται ένα μήνυμα στο κινητό του χρήστη κι όταν εκείνος το εγκρίνει τότε η εταιρεία ή υπηρεσία που ζήτησε τα στοιχεία του θα μπορεί να έχει πρόσβαση και να τα χρησιμοποιήσει χωρίς να χρειάζεται να προσκομίσει χαρτιά. Απλά ο υπάλληλος της εταιρείας ή της υπηρεσίας, δήμου, τράπεζας κτλ. θα μπαίνει στο αρχείο των προσωπικών δεδομένων με το πλήρες προφίλ μας και θα παίρνει μόνο τα στοιχεία που χρειάζεται».

Και καταλήγει: «Το σημαντικό είναι ότι όλα είναι κρυπτογραφημένα κι ασφαλή, δεν θα μπορεί να διαρρεύσει καμιά πληροφορία αν εμείς δεν δώσουμε άδεια. Μπορεί ο κόσμος να είναιστην αρχή επιφυλακτικός, αλλά είναι ένα μεγάλο βήμα κι αν εφαρμοστεί θα λύσει τα χέρια μας και θα διευκολύνει την ζωή μας. Αντί να περιμένουμε στην ουρά για ώρες θα τελειώνουμε την δουλειά μας σε δέκα λεπτά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαφήμιση - ΗΧΩ Φλώρινας Ramona Pizza - 2