Κερί - εκκλησία

Έφυγε ένας σπουδαίος Φλωρινιώτης

Πριν από λίγες ημέρες άλλος ένας ξεχωριστός Φλωρινιώτης με αξιόλογη μουσική παιδεία και διεθνή καριέρα, έφυγε από τη ζωή και ετάφη στο Αμβούργο, στην πόλη της μόνιμης κατοικίας του, κάνοντας τη Φλώρινα πιο φτωχή από τέτοιες καλλιτεχνικές προσωπικότητες.

Αυτός είναι ο Χατζηλίας Γεώργιος του Παναγιώτη.

Γεννήθηκε το έτος 1939 στη Φλώρινα. Από πολύ μικρή ηλικία και έχοντας το θείο χάρισμα της εξαιρετικής φωνής, ασχολήθηκε με τη μουσική, αρχικά αυτοδίδακτα, λόγω οικονομικής αδυναμίας. Στα μαθητικά χρόνια διήυθυνε την πολύ αξιόλογη τότε χορωδία του γυμνασίου αρρένων Φλώρινας και παράλληλα ήταν μέλος της μικτής χορωδίας του Φ.Σ.Φ «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ».

Το Νοέμβριο του 1963 πήγε στην τότε Δυτική Γερμανία, προκειμένου να πραγματοποιήσει το όνειρο της ζωής του, που ήταν οι σπουδές σε ανώτατο μουσικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας αυτής.

Το 1965 εισήλθε στην Ανώτατη Μουσική Σχολή “MUSIK HOCHSCHULE DES SAARLANDES’’, όπου σπούδαζε εργαζόμενος συγχρόνως για να καλύψει τα έξοδα σπουδών και διαβίωσης. Λόγω των εξαιρετικών επιδόσεών του, του χορηγήθηκε υποτροφία και έτσι περιόρισε τις ώρες εργασίας. Αποφοίτησε στις 22/10/1970. Συνέχισε όμως τις σπουδές του δίπλα στον καθηγητή Josef Greindl και παράλληλα συμμετείχε σε κοντσέρτα και μικρούς ρόλους στο θέατρο Saarland.

Το 1973 προσλαμβάνεται στο θέατρο της Trier όπου και τραγούδησε όλους τους πρωταγωνιστικούς ρόλους  σε όπερες των Puccini, Verdi, Mozart, Bizet στη Γαλλία, Βέλγιο και Ολλανδία.

Το 1977 έγινε πρώτος τενόρος στην όπερα του Αμβούργου, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες του κόσμου. Πέραν των τακτικών εμφανίσεων στη φημισμένη αυτή όπερα, έκανε πολλές εμφανίσεις και σε άλλες πόλεις τις Γερμανίας, καθώς και σε όπερες πόλεων διαφόρων χωρών όπως: Μόσχα (1982), Βιέννη (1991), Βαρκελώνη (1992) Τελ Αβίβ (1995) καθώς και Τόκιο και Οζάκα της Ιαπωνίας, Πεκίνο της Κίνας και Εδιμβούργο της Σκωτίας.

Στις 20/02/1999 η πόλη του Αμβούργου τον τίμησε με το ανώτατο μετάλλιο για τα 25 έτη προσφοράς του στις τέχνες.

Το 2006 ο Φ.Σ.Φ «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» τον τίμησε σε ειδική τελετή για την προσφορά του στο σύλλογο και τον πολιτισμό γενικότερα. Όλα τα χρόνια της διαμονής του στο εξωτερικό η καρδιά και ο νους του παρέμεναν στην Ελλάδα και στη Φλώρινα, ειδικότερα, την οποία υπεραγαπούσε και επισκεπτόταν κάθε καλοκαίρι. Υπήρξε δε μέλος του πρώτου διοικητικού συμβουλίου του τότε Νομαρχιακού Ωδείου Φλώρινας.

Είχε έντονη επιθυμία και εργάστηκε για να παρουσιάσει στη Φλώρινα την Αρχαία Τραγωδία «Προμηθεύς Δεσμώτης» του Αισχύλου σε Ελληνική γλώσσα με γερμανούς καλλιτέχνες, μέλη της Όπερας του Αμβούργου, οι οποίοι πρόθυμα δέχτηκαν την πρότασή του. Ο σχεδιασμός προέβλεπε μία εμφάνιση στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ΠΡΕΣΠΕΣ» και μία δεύτερη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Φ.Σ.Φ. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ». Δυστυχώς όμως ένα βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο τον Ιούνιο του 2002 του στέρησε τη χαρά της υλοποίησης. Παρά τις κινητικές δυσκολίες, συνέχισε να επισκέπτεται εξίσου συχνά την αγαπημένη του Φλώρινα, μέχρι το καλοκαίρι του 2017.

Αυτά τα λίγα στη μνήμη του αξέχαστου φίλου μας Γιώργου Χατζηλία. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

Πάντα θα τον θυμόμαστε με αγάπη.

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ


Διαφήμιση - ΗΧΩ Φλώρινας Ramona Pizza - 2