Φωτογραφία νεογέννητου εξωπλανήτη

Για πρώτη φορά φωτογραφία ενός «νεογέννητου» εξωπλανήτη

Επιστήμονες από την Ευρώπη φωτογράφισαν τη γέννηση ενός εξωπλανήτη για πρώτη φορά. Είναι ένας αέριος γίγαντας μερικές φορές μεγαλύτερος από τον Δία που κινείται γύρω από το άστρο PDS 70 (Τ του Ταύρου) που απέχει από τη Γη 370 έτη φωτός. Το όνομα του είναι PDS 70b.

Πρώτη φορά ανακαλύπτεται ένας εξωπλανήτης που βρίσκεται σε τόσο πρώιμο στάδιο της ζωής του. Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί περίπου 3800 εξωπλανήτες με διάφορα μεγέθη αλλά είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται ένας «νεογέννητος». Η «γέννηση» του εξωπλανήτη δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί καθώς αυτός κινείται μέσα σε ένα πρωτοπλανητικό δίσκο και προσελκύει ακόμα υλικά από τον περιβάλλοντα χώρο.

Φωτογραφία νεογέννητου εξωπλανήτη
Η φωτογραφία του «νεογέννητου» εξωπλανήτη (Πηγή: ESO)

H παρατήρηση του έγινε από αστρονόμους με το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή και συγκεκριμένα με το όργανο «SPHERE» του τηλεσκοπίου. Επικεφαλής της ομάδας των αστρονόμων είναι η Μίριαμ Κέπλερ από το Γερμανικό Ινστιτούτο Αστρονομίας «Μαξ Πλανκ». Τα αποτελέσματα των παρατηρήσεων τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Astronomy and Astrophysics».

O εξωπλανήτης PDS 70b περιστρέφεται γύρω από το μητρικό του άστρο PDS 70 που ανήκει στον αστερισμό του Ταύρου (γνωστό και ως Τ του Ταύρου). Το άστρο αυτό είναι ένας νεαρός νάνος ηλικίας 5.4 εκατ. χρόνων και περιβάλλεται από ένα μεγάλο δίσκο σκόνης και αερίων που εκτείνεται σε απόσταση 130 αστρονομικών μονάδων (1 αστρονομική μονάδα είναι περίπου ίση με την απόσταση Ήλιου-Γης).

Το έτος του «νεογέννητου» εξωπλανήτη (δηλαδή ο χρόνος που χρειάζεται για να κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από το μητρικό άστρο) είναι περίπου 120 γήινα χρόνια ενώ η απόσταση του από το μητρικό άστρο είναι 3 δισεκ. χιλιόμετρα (περίπου όσο η απόσταση Ήλιου-Ουρανού). Εκτιμάται οτι η θερμοκρασία στην επιφάνεια του εξωπλανήτη είναι περίπου 1000 βαθμοί Κελσίου, υψηλότερη δηλαδή από τη θερμοκρασία κάθε πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαφήμιση - ΗΧΩ Φλώρινας Ramona Pizza - 2