΄Ζευγάρι

Δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα: Το 2080 θα είμαστε μόλις 7.2 εκατομμύρια

Η κρίση που πλήττει την Ελλάδα από το 2010 φαίνεται πως έχει εντείνει και το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Παρατηρείται αύξηση των θανάτων και μείωση των γεννήσεων ενώ μαζί με τη μετανάστευση των νέων έχουν φέρει στο προσκήνιο για μια ακόμη φορά το σοβαρό αυτό πρόβλημα.

Μόνο το διάστημα 2011-2017, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο πληθυσμός της χώρας έχει μειωθεί κατά 355.000 ανθρώπους ενω υπολογισμοί δείχνουν ότι το 2050 μόλις που θα φθάνουμε τα 10 εκατ. ανθρώπων ενώ η EUROSTAT υπολογίζει ότι το 2080 η Ελλάδα θα αποτελεί το μικρότερο τμήμα της ΕΕ με πληθυσμό μόλις 7.2 εκατ. άτομα.

Σύμφωνα με την νομικό-ερευνήτρια Ήρα Έμκε-Παυλοπούλου αιτίες του δημογραφικού προβλήματος στα χρόνια της κρίσης είναι η ανεργία, η μείωση του οικογενειακού εισοδήματος και η επισφαλής απασχόληση. Παρατηρείται αύξηση της μερικής απασχόλησης και μείωση της πλήρους απασχόλησης και αυτό σημαίνει ότι οι θέσεις εργασίας με ικανοποιητικό μισθό μειώνονται ή καταργούνται εντελώς.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εντείνεται το δημογραφικό πρόβλημα καθώς οι νέοι που δεν έχουν ικανοποιητικό μισθό και εργάζονται σε «δύσκολα» εργασιακά περιβάλλοντα, δεν αποφασίζουν να παντρευτούν και να κάνουν οικογένεια.

Σημαντικό ρόλο στο πρόβλημα παίζει και η αρνητική μετανάστευση καθώς οι νέοι που δυσκολεύονται να βρουν μια ικανοποιητική θέση εργασίας αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό και κάνουν οικογένειες εκει.

Διάβασε περισσότερα


Διαφήμιση - ΗΧΩ Φλώρινας Ramona Pizza - 2