ΝΔ - Νέα Δημοκρατία - Λογότυπο

Ερώτηση του Βουλευτή Γιάννη Αντωνιάδη για τη δημιουργία Νομικής Σχολής στη Φλώρινα

Αρ. πρωτ. Ερώτησης: 4347-14/3/2018

Γιάννης ΑντωνιάδηςΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Δημιουργία Νομικής Σχολής στη Φλώρινα

Κύριε Υπουργέ,

Προσφάτως ανακοινώσατε την πρόθεσή σας για τη δημιουργία και μιας τέταρτης Νομικής Σχολής με έδρα την Πάτρα ή το Ρέθυμνο της Κρήτης. Και οι δύο αυτές πόλεις διαθέτουν ήδη μεγάλο αριθμό φοιτητών, μελών ΔΕΠ, είναι κορεσμένες σε επίπεδο κτιριακών υποδομών, ενώ παράλληλα θεωρούνται και τουριστικές περιοχές.

Η Φλώρινα από την άλλη, διαθέτει Πανεπιστημιακές Σχολές που έχουν αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της μετακίνησης του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη, έχει όμως παράλληλα άριστη κτιριακή υποδομή. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το υπάρχον άριστο επιστημονικό προσωπικό το οποίο μπορεί από την πρώτη στιγμή να υποστηρίξει από το ξεκίνημα τη Νομική Σχολή και με τις χαμηλές τιμές ενοικίων και το γενικότερο χαμηλό κόστος ζωής, την καθιστά ιδανικό μέρος για δημιουργία νέων Σχολών και Τμημάτων, όπως η Νομική Σχολή.

Οποιοσδήποτε, με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, διαπιστώνει πως η φοιτητική στέγη σε Πάτρα και Ρέθυμνο είναι κατά τουλάχιστον 50% ακριβότερη από την αντίστοιχη στη Φλώρινα. Το ίδιο ισχύει και για το κόστος ζωής. Δε θα ήταν επομένως λογικό, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, όπου οι πολίτες με δυσκολία ανταποκρίνονται στις καθημερινές τους ανάγκες, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘ να επιλέξει τη δημιουργία νέων Σχολών σε μέρη που είναι πιο προσιτά σε οικονομικό επίπεδο για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους;

Σημειωτέον, ότι η Φλώρινα βρίσκεται στο Τριεθνές με Αλβανία και πΓΔΜ, αποτελεί πύλη εισόδου μεταναστών και η ύπαρξη μιας Νομικής Σχολής (ανθρώπινο δίκαιο, κλπ) θα βοηθούσε σε μεγάλο βαθμό στη διευθέτηση όλων των θεμάτων που σχετίζονται με τους μετανάστες και τις προκλήσεις αυτού του είδους που αντιμετωπίζει η Δυτική Μακεδονία.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  • Εξετάζετε το ενδεχόμενο δημιουργίας Νομικής Σχολής στη Φλώρινα;
  • Πότε θα επιστρέψει το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών – Διεθνές Πανεπιστήμιο από τη Θεσσαλονίκη στη Φλώρινα;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιάννης Αντωνιάδης


Διαφήμιση - ΗΧΩ Φλώρινας Ramona Pizza - 2