Θα αλλάξει κάτι κάποτε; Ιδού το ερώτημα! – Το υπερΗΧΩγράφημα της εβδομάδας

Η επανάληψη κουράζει. Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια. Όμως οι συντελεστές αυτής της κακής παράστασης δεν λένε να βάλουν μυαλό και να αλλάξουν ρεπερτόριο ή να ανεβάσουν κάτι καινούργιο. Τυφλοσούρτης. «Ολοκαύτωμα» η Ελλάδα κάθε καλοκαίρι. Και εμείς ακούμε τις ίδιες τεμπέλικες θεωρίες, τα ίδια ηλίθια επιχειρήματα, τις ίδιες κατηγορίες, και στις οθόνες της τηλεόρασης βλέπουμε ακριβώς τις ίδιες προκλητικά μεροληπτικές προσεγγίσεις. Πολιτικοί και δημοσιογράφοι, χωρίς να διαθέτουν ούτε καν τα τυπικά προσόντα, χειροτονούν εαυτούς εμπειρογνώμονες και εκφωνούν τρομώδη παραληρήματα.

Τα μέσα ενημέρωσης λειτουργούν με μοναδικό κριτήριο τις μικροκομματικές σκοπιμότητες ενώ οι πολιτικοί εξαντλούν ται στην προσπάθεια να διώξουν από πάνω τους τις ευθύνες. Όλες, μα όλες, οι κυβερνήσεις, χωρίς καμιά απολύτως πρωτοτυπία, ξαφνικά ανακαλύπτουν σκοτεινά κέντρα που σχεδιάζουν την καταστροφή της χώρας και κατηγορούν τις αντιπολιτεύσεις ότι εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο. Οι αντιπολιτεύσεις από την άλλη καταγγέλλουν τις κυβερνήσεις ότι είναι ανίκανες να διαχειριστούν τις καταστάσεις, ότι είναι κατώτερες των κρίσιμων περιστάσεων και ζητούν από υπουργούς, ενίοτε και από πρωθυπουργούς, να παραιτηθούν. Αφόρητες κοινοτοπίες.

Οι πάντες συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει ζώσα μνήμη. Και εφέτος καμιά πρωτοτυπία. Και εφέτος μια από τα ίδια: Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποψιάζονται ότι είναι σε εξέλιξη σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, αλλά δεν αισθάνονται την ανάγκη να προσκομίσουν τα στοιχεία που έχουν (;) στη διάθεσή τους προκειμένου να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους. Κουβέντα να γίνεται. Σε δουλειά να βρισκόμαστε. Τον κανόνα ακολουθούν. Το ποίημα γνωστό. Είχαν προηγηθεί και το είχαν απαγγείλει αξιωματούχοι άλλων κυβερνήσεων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης λοιδορούν την κυβέρνηση γιατί επιστρατεύει τις θεωρίες συνωμοσίας και υποστηρίζουν ότι πρόκειται για δόλια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινωνίας.

Ξεχνούν, γιατί έτσι τα βολεύει, ότι όταν κυβερνούσαν είχαν πράξει τα ίδια και χειρότερα. Αν το καλοσκεφτεί κανείς το πράγμα, καταντάει αστείο: Οι συνωμότες, δρουν ακατάπαυστα από τη δεκαετία του ‘70, αλλά εξακολουθούν να εργάζονται πάνω στην ολοκληρωτική καταστροφή της Ελλάδος. Λες και δεν τα καταφέρνουμε μια χαρά και μοναχοί μας…

Μέσα ενημέρωσης, σε αγαστή συνεργασία με την αντιπολίτευση, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι είναι απούσα και τον πρωθυπουργό ότι είναι άφαντος. Προφανώς θα ήθελαν να δουν τον Σκουρλέτη με μάνικα να σβήνει φωτιές, τον Τόσκα με δρεπάνι να κόβει τα ξερά χόρτα και τον Τσίπρα, κατάλληλα ενδεδυμένο, σκυμμένο πάνω από χάρτες, με ύφος βαρύ και ασήκωτο, να καθοδηγεί από τον ασύρματο τα αεροπλάνα και τις επίγειες δυνάμεις.

Μέσα ενημέρωσης και κόμματα της αντιπολίτευσης επικεντρώνουν την κριτική τους στην κυβέρνηση (και στο παρελθόν με τις άλλες κυβερνήσεις τα ίδια γίνονταν) για την έκταση των ζημιών και για την απουσία προληπτικών μηχανισμών, αν και γνωρίζουν πολύ καλά ότι τεράστιες είναι οι ευθύνες και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δήμαρχοι και κοινοτάρχες βγαίνουν στις τηλεοράσεις και απαιτούν περισσότερα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, μιλούν σε υψηλούς τόνους για έλλειμμα συντονισμού και καθυστερημένη επέμβαση, αλλά αποφεύγουν (άλλωστε δεν τους ρωτάει κανείς) να πουν κάτι για το δικό τους έργο: Έκαναν εγκαίρως αντιπυρικές ζώνες; Άνοιξαν δρόμους όταν έπρεπε; Καθάρισαν τους σκουπιδότοπους που είναι μία από τις αιτίες των πυρκαγιών; Ασήμαντες λεπτομέρειες και για τους τοπικούς άρχοντες και για την αντιπολίτευση και για τα μέσα ενημέρωσης.

Το κράτος φταίει για τα πάντα. Το απρόσωπο κράτος. Ναι, αλλά κράτος είναι και οι πυροσβέστες και σ’ αυτούς όλοι δίνουν συγχαρητήρια και εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για την τιτάνια μάχη που δίνουν κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες με πενιχρά μέσα. Και βέβαια, μέσα στην «τούρλα του Σαββάτου», για να μην κατηγορηθούν τα κόμματα για στείρα αντιπολίτευση, καταθέτουν προτάσεις (μέσω facebook) για οριστική λύση του προβλήματος. Γιατί τώρα δεν τις υλοποίησαν όταν ήταν στα πράγματα (καμιά σαρανταριά χρόνια) είναι άλλη μία ασήμαντη λεπτομέρεια.

Σας φαίνονται βαρετά όλα τούτα; Προφανώς. Ωστόσο η εικόνα είναι θλιβερή, το ίδιο και η διαπίστωση: Με όλες τις κυβερνήσεις τα δάση εξαφανίζονται, οι περιουσίες γίνονται καπνός, τα σπίτια παρανάλωμα, τα αυθαίρετα φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια μέσα στα καμμένα. Θα αλλάξει κάτι κάποτε; Ιδού το ερώτημα.

Save


Διαφήμιση - ΗΧΩ Φλώρινας Ramona Pizza - 2