Ηλιοθεραπεία - εγκαύματα

Ιατρικές καλοκαιρινές συμβουλές (Ρηγίνος Μέσσιος)

Ναι, μπορεί να πάθεις ψύξη κατακαλόκαιρα πιο συχνά μάλιστα από ότι τον χειμώνα γιατί τότες προσέχεις ενώ τώρα κάνεις μπάνιο βγαίνεις κατευθείαν έξω, ανοίγεις και το παράθυρο του αυτοκινήτου, σε χτυπά το ρεύμα ή βάζεις το air condition ακόμα χειρότερα. Μια σοβαρή ψύξη χτυπά τα περιφερειακά νεύρα ειδικά τα κρανιακά και μπορεί να υποφέρουμε για χρόνια.

Επίσης προσοχή ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι όταν είμαστε κουρασμένοι καταϊδρωμένοι και ζεστοί, ποτέ νερό απότομα προπαντός κρύο. Αυτό περνά από το μεσοθωράκιο, εκεί βρίσκεται η καρδιά που δουλεύει γρήγορα με «αναμμένη» την μηχανή και υπάρχει κίνδυνος να σταματήσει-ανακοπή.

Το ίδιο ισχύει και για το μπάνιο στην θάλασσα, ποτέ φαγωμένοι και ποτέ δεν μπαίνουμε απότομα, προπαντός μετά από ηλιοθεραπεία που έτσι και αλλιώς δεν είναι της «μόδας» λόγω υπεριώδους ακτινοβολίας. Κάποιοι λένε αδιάντροπα: το’ χω ξανακάνει και δεν πέθανα!

Σε κάποιες παραλίες υπάρχουν ρεύματα ισχυρά που σε τραβούν μέσα ή σπάνια δημιουργούν και δύνες-ρουφήχτρες. Μην προσπαθήσετε να πάτε κόντρα στο ρεύμα απλά φωνάξτε βοήθεια. Σε κάποιες παραλίες συνήθως υπάρχουν κίτρινες σημαίες που σημαίνει προσοχή ή κόκκινες που σημαίνει μην βάζεις ούτε το δαχτυλάκι σου. Μην περιμένετε από τους ντόπιους να σας το πουν-για ευνόητους τουριστικούς λόγους.

Κάθε χρόνο πνίγονται δεκάδες άτομα, ας μας πει κάποιος επίσημα πόσοι πνίγονται, σε ποια σημεία και ποιες ηλικιακές ομάδες. Μέχρι 22-7 φέτος είχαμε 110 πνιγμούς! Τέλος, από της 11 το πρωί έως 4 το απόγευμα δεν καθόμαστε ντάλα στον ήλιο για ηλιοθεραπεία, ούτε τα αντηλιακά μας προστατεύουν αυτές τις ώρες. Παίρνουμε άλλες προφυλάξεις για την αποφυγή εγκαυμάτων.

1-7-18

Ρηγίνος
συνταξιούχος γιατρός


Διαφήμιση - ΗΧΩ Φλώρινας Ramona Pizza - 2