«Κι αυτοί σφυρίζουν κλέφτικα…» Το υπερΗΧΩγράφημα της εβδομάδας

Άλλη μια άκαρπη διαπραγμάτευση, με τη διαμάχη για το ελληνικό χρέος να παραμένει και τις διαφωνίες να… περισσεύουν, ήταν αυτή του Γιούρογκρουπ της 22ας Μαΐου. Για να λέμε αλήθειες τώρα, πολύ μικρή σημασία έχει ποιος πραγματικά κουβαλάει τις περισσότερες ευθύνες για το φιάσκο. Παρ’ όλη την αισιοδοξία που είχε την προηγούμενη της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εκείνο που μένει και μας καίει είναι ότι το χρέος παραμένει βαρύ και ασήκωτο και, παρά τα δυσβάστακτα μέτρα, οι προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο αναφέρουν ότι το 2021 το χρέος θα είναι μεγαλύτερο ακόμη και από το επίπεδο των δύο προηγούμενων χρόνων του (2015 -2016).

Η κυβέρνηση βέβαια, είχε ένα εργαλείο στα χέρια της και θα μπορούσε να το αξιοποιήσει, αλλά δεν το έκανε. Μάλιστα, αν θέλει, το έχει ακόμα. Αυτό το εργαλείο δεν είναι άλλο από τα πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους. Αντί όμως να κάνει χρήση αυτού του εργαλείου, «εποίησε την νήσσαν», κοινώς έκανε την πάπια. Όπως διαβάζουμε σε δελτίο τύπου της Επιτροπής, η κυβέρνηση «αντί να ενεργοποιήσει τα πορίσματά της για την πλήρη αποκήρυξη του παράνομου χρέους και την παύση πληρωμών ήδη από το 2015, αλλά και σήμερα, προσποιείται ότι δεν υπάρχουν τα πορίσματα αυτά, τα αποκρύπτει
και αξιοποιεί τον σημερινό πρόεδρο της Βουλής στην εκστρατεία παρασιώπησης της αλήθειας για το χρέος».

Από την άλλη, αυτό το άτιμο το δημόσιο χρέος, παρά τα εξοντωτικά για την ελληνική κοινωνία μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για την, τάχα μου, αποπληρωμή του, αντί να μειωθεί, αυξάνεται! Το γεγονός δε ότι ετούτη η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να υπογράφει ό,τι της ζητάνε οι δανειστές της, τους έχει αποθρασύνει τελείως και στο πρόσφατο Γιούρογκρουπ «το θέμα του χρέους παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες!». Και τούτο έγινε, «παρότι είχε συμφωνηθεί πως η ψήφιση από την κυβέρνηση των 140 προαπαιτούμενων θα άναβε το πράσινο φως εκ μέρους των πιστωτών για μια θολή και αόριστη εξαγγελία για το χρέος, η οποία επ’ ουδενί δεν ισοδυναμεί με πραγματική ελάφρυνση».

Η ψήφιση του τέταρτου μνημονίου είναι βέβαιο πως θα κάνει ακόμα μεγαλύτερη την υπερχρέωση της χώρας. Ας δούμε μερικά από τα επώδυνα μέτρα, όπως τα καταγράφει η Επιτροπή Αλήθειας: «Πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2021. Συμπληρώνονται δύο αιώνες από την κήρυξη της επανάστασης για την ανεξαρτησία της χώρας και ακόμη την ψάχνουμε την ανεξαρτησία. Μειώσεις στις αποδοχές των λεγόμενων ειδικών μισθολογίων. Μειώσεις στις συντάξεις. Αύξηση στη φορολογία μέσω της μείωσης του αφορολόγητου. Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, μείωση των επιχορηγήσεων στους δήμους, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων… κι άλλα… κι άλλα…

Αυτά τα οικτρά συμβαίνουν στη χώρα και, παρότι η πραγματικότητα έχει διαψεύσει τον πρωθυπουργό και τα στελέχη της κυβέρνησης, σε βαθμό γελοιοποίησης θα μπορούσε να πει κανείς, αυτοί σφυρίζουν… κλέφτικα. Αλλά αυτά είναι μάλλον ήσσονος σημασίας για την ηγεσία μας. Φαίνεται πως τις λέξεις αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια τις έχουν εξορίσει από το λεξιλόγιό τους και κατά πάσα πιθανότητα και από τη συνείδησή τους, οπότε μάλλον βαδίζουμε στα τυφλά. «Εική και ως έτυχεν», αμέριμνοι (;) και ασθμαίνοντες… μοιραίοι και άβουλοι… φτωχούληδες και Ευρωπαίοι(!!!)… αντάμα.


Διαφήμιση - ΗΧΩ Φλώρινας Ramona Pizza - 2