«Κοζανίτικη Αυτοκρατορία» του Γιάννη Χρηστάκη!

Πριν από δύο με τρεις εβδομάδες περίπου, διαβάσαμε μια απρόσμενη πρόταση του Δημάρχου Φλώρινας Ι. Βοσκόπουλου, που έλεγε τα εξής: «Η έδρα του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας, να είναι στη Φλώρινα». Πρόταση τολμηρή. επιτέλους ν’ αρχίσει και η Φλώρινα να διεκδικεί, γιατί όχι και να συγκρουστεί για τα δίκαια αιτήματά της, με την ¨παμφάγα¨ Κοζανίτικη Αυτοκρατορία.
Η πρόταση όμως του Δημάρχου, ΔΕΝ βρήκε υποστηρικτές, ΔΕΝ βρήκε συνομιλητές. Κανένας από τους λαλίστατους εκπροσώπους των φορέων του τόπου, ΔΕΝ βγήκε να τον ενθαρρύνει, να σταθεί δίπλα του και να αντιδράσει, που συνειδητά η κεντρική διοίκηση της περιφέρειας, υποβαθμίζει την Φλώρινα.
Για την ιστορία, να θυμίσω στον κ. Δήμαρχο και στους Φλωρινιώτες, πως το 1992 επισκέφτηκε τη Φλώρινα και φιλοξενήθηκε, ο μετέπειτα Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης (Ήταν η εποχή που ο Σημίτης έψαχνε υποστηρικτές για να διεκδικήσει την αρχηγία του ¨προοδευτικού¨ κινήματος).
Τότε σε κουβέντα που κάναμε μαζί του, του εξηγήσαμε, και είχε συμφωνήσει απόλυτα, πως η έδρα του πανεπιστημίου που προγραμμάτιζαν για τη Δυτ. Μακεδονία να είναι στη Φλώρινα και όχι στην Κοζάνη.
Όταν μετά από λίγα χρόνια ιδρύθηκε η έδρα, ο Σημίτης ήταν ήδη Πρωθυπουργός της χώρας, αλλά ΔΕΝ κράτησε το λόγο του. Ξέχασε προκλητικά την Φλώρινα και τους συντρόφους που τον στήριξαν. Η κοζανίτισσα Άννα Διαμαντοπούλου με την ¨Τσουκατοπαρέα¨ πήγαν και την έδρα του Πανεπιστημίου στην Κοζάνη. Όλα στην Κοζάνη!! Επικράτησε (και ακόμα επικρατεί) η λογική του ισχυρού φαταούλα, και όχι η λογική της Περιφερειακής συνείδησης και ανάπτυξης.
Αλλά και οι Φλωρινιώτες τότε πολιτικοί εκπρόσωποι , και Πανεπιστημιακοί, ΔΕΝ διεκδίκησαν, ΔΕΝ ασχολήθηκαν, μουγκάθηκαν. Ήταν η εποχή που έρρεε άφθονο το δανεικό χρήμα και όλοι τους συντεταγμένα ασχολούνταν αποκλειστικά και ΜΟΝΟΝ με τη διοργάνωση των ¨ΠΡΕΣΠΕΙΩΝ¨ . Ήταν όλοι τους και παραμένουν ζαβλακωμένοι με το ¨Αυγουστιάτικο ολόγιομο φεγγάρι στον Άγιο Αχίλλειο¨. Τι  ανάπτυξη κι αυτή ΘΕΕ μου! Τι Υπουργοσυρροή!! Τι φαγοπότι στις πλατείες των ξεχασμένων χωριών! Περασμένα μεγαλεία, που οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι ποτέ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ και είναι το ΜΟΝΟ που συναινούν!!
Τις τελευταίες μέρες διαβάσαμε επιστολή του περιφερειακού συμβούλου της αντιπολίτευσης Χρήστου Ναούμ, (παλιά ¨καραβάνα¨ στα κοινά) που μεταξύ άλλων λέει και τα εξής:’ «Η αφαιρετική πολιτική της κυβερνώσας εξουσίας για τη Φλώρινα συνεχίζεται και όλως τυχαίως δομές που καταργούνται στην ΠΕ Φλώρινας ενισχύουν την ΠΕ Κοζάνης. Επιτέλους, τι άλλο ακόμα πρέπει να γίνει σε αυτόν τον τόπο για να αντιδράσουν συντεταγμένα – δυναμικά – αυτοί που επέλεξε ο λαός για να προασπιστούνε την προοπτική του και να πούμε ένα ΟΧΙ… ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ…»
Ο κ. Ναούμ ως εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος ανησυχεί που όλα πλέον, έχουν έδρα την Κοζάνη. Δεν είπε κουβέντα όμως για την προηγηθείσα πρόταση του Δημάρχου. Να συμφωνήσει, να διαφωνήσει, να προτείνει , κανένας δεν το έκανε. Τους αξιωματούχους τους εκλέγει ο Λαός για να λειτουργούν συντεταγμένα, και όχι μεμονωμένα. Από τέτοιες αυτόνομες πρακτικές η Φλώρινα έπαθε. Δεν είναι τυχαίο που η Εγνατία δεν έφτασε ως τη Φλώρινα. Συνειδητά την σταμάτησαν στην Πτολεμαΐδα. Οι Κοζανίτες  και οι Καστοριανοί, δεξιοί και αριστεροί, ενωμένοι μεθόδευσαν για δικό τους όφελος την υποβάθμιση και την απομόνωση της όμορφης Φλώρινας. Πρέσπες και τελωνείο Κρυσταλλοπηγής ανήκουν πλέον στην Καστοριά, τα πήραν την ώρα που κοιμόμασταν, Δήμαρχε, η Φλώρινα είναι στα χειρότερά της.
Την πρόταση διεκδίκησης, επανέλαβέ την πολλές φορές. Τράβα μπροστά. Πείσε τους εκπροσώπους, τους άρχοντες του τόπου, ΕΝΩΘΕΙΤΕ. Δεξιοί και αριστεροί. Φτάνει πια με τις προσωπικές κόντρες, οι εγωισμοί και οι φαγομάρες. Στείλτε μήνυμα στην Περιφέρεια. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.
Περιφερειακή συνείδηση ΔΕΝ σημαίνει να έχει η κάθε Περιφέρεια τη δικιά της Αθήνα. Περιφερειακή ανάπτυξη ΔΕΝ σημαίνει να καρπώνεται ο μεγάλος σε ψίαμους Νομός τα πάντα και να υποβαθμίζει τους μικρότερους. Περιφερειακή συνείδηση σημαίνει αλληλεγγύη και αναλογικό μοίρασμα, του αναπτυξιακού πλούτου και πνευματικής μόρφωσης. Καλλικράτη ψηφήσαμε και όχι Πεισίστρατο.
Σήμερα οι Κοζανίτες συμπεριφέρονται όπως οι Γερμαναράδες στην ενωμένη Ευρώπη. Η Κοζάνη είναι η Μέρκελ της Δυτ. Μακεδονίας και τέτοια Δυτικομακεδονική ένωση να μας λείπει.
Χριστάκης Γιάννης


Διαφήμιση - ΗΧΩ Φλώρινας Ramona Pizza - 2