Τσούχτρες

Κομπρέσα με Coca-Cola για το τσίμπημα από μέδουσα!

Οι μέδουσες είναι πλαγκτονικοί οργανισμοί που ευδοκιμούν σε όλες τις θάλασσες του κόσμου και φυσικά και στις ελληνικές θάλασσες. Κινούνται σε ομάδες και το τσίμπημα τους μπορεί να προκαλέσει κνησμό, πρήξιμο ή έντονο τσούξιμο και μια δυσάρεστη, επώδυνη αίσθηση.

Από τα 250 είδη μεδουσών που έχουν καταμετρηθεί μόνο τα 70 είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο και αποκαλούνται τσούχτρες. Στη χώρα μας η επαφή με τις τσούχτρες σπάνια οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα. Πολλές φορές το τσίμπημα τους δεν γίνεται καν αντιληπτό. Άλλες φορές μπορεί να είναι επώδυνο ιδιαίτερα σε ευαίσθητα ή αλλεργικά άτομα.

Το τσίμπημα ορισμένων ειδών μέδουσας μπορεί να προκαλέσει παράλυση, ακόμα και θάνατο αλλά στην Ελλάδα ευτυχώς δεν έχουμε τέτοιες τσούχτρες. Αν σας τσιμπήσει μέδουσα το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να αποφύγετε τον πανικό. Ορίστε μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τη τον πόνο και τη δυσάρεστη αίσθηση του τσιμπήματος:

  1. Προσπαθήστε να απομακρύνετε από το επίμαχο σημείο του δέρματος τυχόν κολλημένα πλοκάμια ή τμήματα της μέδουσας. Μην το επιχειρήσετε με γυμνά χέρια, χρησιμοποιήστε π.χ. ένα τσιμπιδάκι φρυδιών.
  2. Ξεπλύνετε το σημείο του τσιμπήματος με άφθονο νερό από τη θάλασσα. Αν υπάρχει ξύδι φτιάξτε ένα διάλυμα με ένα μέρος ξύδι και δύο μέρη νερό και κάντε κομπρέσες. Εναλλακτικά φτιάξτε ένα διάλυμα σόδας ή χρησιμοποιήστε Coca-Cola που λογικά θα μπορείτε να βρείτε εύκολα! Αποφύγετε τη χρήση γλυκού νερού. Μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί κομπρέσα με κρασί ή υγρή αμμωνία.
  3. Φροντίστε να μην έρθει σε επαφή το σημείο του τσιμπήματος με άμμο από τη παραλία ή φύκια γιατί αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της ευαισθησίας του δέρματος.
  4. Πάνω από τη κομπρέσσα με το διάλυμα ξυδιού, σόδας ή Coca-Cola βάλτε κρύα επιθέματα με παγάκια τυλιγμένα π.χ. σε πετσέτα.
  5. Αν έχετε ειδική αλοιφή για τα τσιμπήματα μεδουσών χρησιμοποιήστε την! Μπορείτε επίσης να αλείψετε τη περιοχή του τσιμπήματος με κορτιζονούχο κρέμα η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς θα περιορίσει την τοπική φλεγμονώδη αντίδραση και θα ανακούφίσει από τον πόνο και τη φαγούρα. Μπορείτε ακόμα (αν έχετε) να πάρετε κάποιο αντισταμινικό χάπη το οποίο θα αντιμετωπίσει τα συμπτώματα.

Πηγή: IATRIKANEA


Διαφήμιση - ΗΧΩ Φλώρινας Ramona Pizza - 2