Κωστής Χατζηδάκης από Φλώρινα: «Έχουμε να κάνουμε με μια καφενειακή κυβέρνηση η οποία παραμένει πολύ κατώτερη των περιστάσεων και δηλητηριάζει την ελληνική κοινωνία με το μίσος και τα κόλπα της»

Δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ άσκησε ο βουλευτής και Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα πλαίσια της καθιερωμένης εκδήλωσης για την κοπή της βασιλόπιτας της ΟΝΝΕΔ Φλώρινας, που πραγματοποιήθηκε στους χώρους του ξενοδοχείου «Βέλτσης», την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου.

Δείτε τα σχετικά βίντεο και διαβάστε αναλυτικά όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη τύπου:


Κωστής Χατζηδάκης από Φλώρινα: «Η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου είναι ικανή για κάθε επικοινωνιακό κόλπο, για κάθε πολιτικό παραμύθι, αλλά ανίκανη να λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα. Είναι μια κυβέρνηση που κοντά στα παλιά προβλήματα προσθέτει καινούρια και ωθεί την Ελλάδα, σε όλα τα επίπεδα, στο πολιτικό, το οικονομικό, το κοινωνικό, συνεχώς προς τα πίσω.
Στην οικονομία είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε μια κυβέρνηση που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους. Ήρθε υποτίθεται να υπερασπίσει τα λαϊκά στρώματα και μας έχει φορτώσει με 34 καινούριους φόρους από το 2015 και μετά. Έχει κόψει το ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους, έχει περιορίσει το επίδομα θέρμανσης σημαντικά σε περιοχές σαν τη Β. Ελλάδα και τη Φλώρινα ενώ ειδική περιποίηση είχαν και έχουν από αυτήν την κυβέρνηση οι συνταξιούχοι που, εκεί που περίμεναν ότι θα τους έδινε πίσω τη 13η σύνταξη, έχει περικόψει ή προγραμματίζει να περικόψει τις συντάξεις τους με 21 διαφορετικούς τρόπους.
Αν δει κανείς την εικόνα, είναι ξεκάθαρο ότι με ένα τσουβάλι μέτρα και το 3ο και το 4ο μνημόνιο από το 2015 και μετά, η χώρα δεν έχει φτάσει ακόμα ούτε καν εκεί που ήταν το 2014. Απόδειξη; Τα capital controls, τα οποία δεν βασανίζουν μόνο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην καθημερινότητά τους, αποτελούν απόδειξη ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη. Διότι αν υπάρχει εμπιστοσύνη, αν όλα τα έχει κάνει καλά, γιατί δεν αίρει σήμερα τα capital controls τα οποία η ίδια επέβαλε το 2015; Δεν περνάει τις εξετάσεις των αγορών και των επενδυτών και αυτό φυσικά δεν το πληρώνουν οι αγορές και οι επενδυτές, το πληρώνουν οι νέοι που φεύγουν κατά δεκάδες χιλιάδες στο εξωτερικό διότι εδώ δεν μπορούν να βρουν καμία προοπτική. Και η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας είναι κατ΄εξοχήν δείγμα μιας περιφέρειας με πάρα πολύ μεγάλη ανεργία. Αυτές είναι οι επιδόσεις της κυβέρνησης στην οικονομία. Σάμπως όμως είναι καλύτερες οι επιδόσεις της σε άλλους τομείς;
Δεν χρειάζεται να μιλήσω αναλυτικά γιατί το βιώνεται μέσα στις ψυχές σας. Και αναφέρομαι στο θέμα των Σκοπίων. Η κυβέρνηση αυτή χειρίστηκε το ευαίσθητο αυτό εθνικό ζήτημα με αβάσταχτη ελαφρότητα και επιπολαιότητα. Αντί να προσπαθήσει να δημιουργήσει συνθήκες συνεννόησης μέσα στην Ελλάδα, μη παραγνωρίζοντας φυσικά την ευαισθησία των Ελλήνων πολιτών, έκανε το ακριβώς αντίθετο. Αδιαφόρησε για την αντιπολίτευση και την ανάγκη να υπάρξει μια ειλικρινής συνεννόηση όπως έγινε πριν από το Βουκουρέστι και την κυβέρνηση Καραμανλή το 2008, αλλά αδιαφόρησε ακόμα περισσότερο και για την ελληνική ψυχή. Με αποτέλεσμα, ενώ ξεκίνησε να διχάσει την αντιπολίτευση, να βρεθεί η ίδια απέναντι σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, στη Θεσσαλονίκη αρχικά και στην Αθήνα στη συνέχεια, ενώ ταυτόχρονα δεν φαίνεται να υπάρχει αυτήν την ώρα καμία αισιοδοξία για ικανοποιητική λύση του θέματος, εκτός κι αν η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φέρει στη Βουλή μια λύση η οποία δεν θα ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στην ευαισθησία, όχι μόνο των Μακεδόνων, αλλά κάθε Έλληνα πολίτη.
Και αφού η κυβέρνηση βλέπει ότι πέρασε κάτω από τον πήχη στην οικονομία και στο θέμα των Σκοπίων και βλέπει τη δημοσκοπική της κατάρρευση, σαν τον πνιγμένο που πιάνεται από τα μαλλιά του, θεώρησε σκόπιμο να βγάλει από το μανίκι της τον άσσο με τα σκάνδαλα τα υποτιθέμενα της Novartis στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα οποία προανήγγειλε επί πάρα πολύ καιρό. Η Νέα Δημοκρατία είναι υπέρ της διερεύνησης κάθε υπόθεσης, φυσικά και της υπόθεσης Novartis. Και της απόδοσης ευθυνών σε όποιον αυτές ανήκουν. Γι΄αυτόν τον λόγο, από το 2015 και μετά, ως αντιπολίτευση έχουμε ψηφίσει όλες τις προτάσεις για εξεταστικές επιτροπές που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή. Δεν θέλουμε να κρυφτεί τίποτα, δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να υπάρχουν υποψίες στην πολιτική ζωή. Αλλά τι έκανε η κυβέρνηση; Χειρίστηκε το ζήτημα με μια σαφώς μικροκομματική διάθεση. Γιατί το λέω αυτό; Για δυο απλούς λόγους. Πρώτον, στο επίπεδο της διαδικασίας, ίσχυσε για την κυβέρνηση η διαδικασία «ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βαφτίσαμε». Προτού έχουν επαφή με, σύμφωνα με τον νόμο τουλάχιστον, με τη δικογραφία, ο αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε μόνος του για την ενημέρωση -έστω άτυπη, έστω μερική- που είχε από τους αρμόδιους ανακριτές εισαγγελείς, ο Πρωθυπουργός έσπευσε να κουνήσει ο ίδιος το δάχτυλο στην αντιπολίτευση με μια άγρια χαρά γι’ αυτό το οποίο θεώρησε ο ίδιος ότι έχει ανακαλυφθεί. Και το δεξί του χέρι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έσπευσε να πάει στον Άρειο Πάγο να συναντήσει την εισαγγελέα, όταν για αυτά τα θέματα, ιδιαίτερα όταν κατηγορούνται πολιτικοί αντίπαλοι, θα έπρεπε να επιδεικνύεται, αν μη τι άλλο, μια στοιχειώδης ευαισθησία. Αυτό σε σχέση με το διαδικαστικό μέρος. Στο ουσιαστικό μέρος, όσοι έχουν επαφή με τη δικογραφία, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έχουμε μαρτυρίες γνώμης αλλά όχι μαρτυρίες γνώσης. «Άκουσα, υποθέτω, μου είπαν», αλλά δεν έχουμε κανέναν μάρτυρα που να λέει «είδα, μπορώ να πιστοποιήσω, έχω αυτό το έγγραφο». Που οδηγούμαστε λοιπόν μετά από αυτό; Σε ένα κλίμα βαρύ, πολιτικά και κοινωνικά, πολλοί συμπολίτες μας υποπτεύονται τους πάντες, άλλοι συμπολίτες μας υποπτεύονται και ενοχοποιούν την ίδια την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, και ένα θέμα που απαιτούσε υπευθυνότητα και σοβαρότητα, για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση το αντιμετώπισε μικρόψυχα, μικροκομματικά και ανεύθυνα.
Το συμπέρασμά μου είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μια καφενειακή κυβέρνηση η οποία παραμένει πολύ κατώτερη των περιστάσεων και πως, όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση, τόσο θα γίνεται ζημιά στην οικονομία και στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και τόσο θα δηλητηριάζεται και η ελληνική κοινωνία με το μίσος και τα κόλπα της κυβέρνησης προκειμένου να κερδίσει μια – δυο ποσοστιαίες μονάδες και να περιορίσει την ήττα της στις εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν.
Η Ελλάδα δεν χρειάζεται αερολογία, δεν χρειάζεται δημαγωγία, δεν χρειάζεται επικοινωνιακά κόλπα, δεν χρειάζεται πολιτική του καφενέ. Η Ελλάδα χρειάζεται στροφή σε μια πολιτική σοβαρή, μια πολιτική ευρωπαϊκή, μια πολιτική κοινής λογικής. Και αυτό είναι που θέλει να πετύχει η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν παριστάνουμε τους αλάθητους. Έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας, έχουμε μιλήσει αναλυτικά και δημόσια για τα όποια λάθη του παρελθόντος, δεν κουνάμε το δάχτυλο στην ελληνική κοινωνία. Αλλά αυτήν την ώρα, απέναντι σε μια κυβέρνηση που μετρήθηκε, ζυγίστηκε και βρέθηκε ελλιποβαρής, η μόνη αξιόπιστη εναλλακτική λύση είναι η Νέα Δημοκρατία, η οποία έρχεται ανανεωμένη τόσο στο επίπεδο των προγραμματικών της θέσεων -πρόσφατα οργανώσαμε το 11ο συνέδριο της Ν.Δ. που ήταν αφιερωμένο στην προετοιμασία της επόμενης μέρας- όσο και στο επίπεδο των στελεχών.
Σε όλα τα επίπεδα έχουμε κάνει σημαία μας την ανανέωση και προχωρούμε έτσι μπροστά, δεν θέλουμε να κοροϊδέψουμε κανέναν, δεν θέλουμε να τάξουμε γεφύρια και ποτάμια. Προχωρούμε από τον δρόμο της κοινής λογικής, σημαία μας είναι οι καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, ό’τι πέτυχε και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ό’τι πέτυχε και στις άλλες χώρες που μπήκαν στο μνημόνιο και βγήκαν. Στην Κύπρο που μπήκαν στο μνημόνιο και κατάφεραν να βγουν και πέρασαν απέναντι και έχουν ξαναγίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Αυτά θέλουμε να εφαρμόσουμε κι εμείς. Έχοντας ως βασική προτεραιότητα να δημιουργηθούν καινούριες δουλειές. Γιατί έτσι μόνο οι νέοι μας θα κάτσουν στην πατρίδα μας, έτσι μόνο θα σωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία, έτσι μόνο θα υπάρξει χαμόγελο και προοπτική στον τόπο μας.
Τέτοιες θετικές εξελίξεις με αυτήν την κυβέρνηση αποκλείεται να υπάρξουν. Μόνο με μια κυβέρνηση που πιστεύει στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να υπάρξει επανεκκίνηση της ιδιωτικής οικονομίας, μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. μπορούν να φέρουν νέες δουλειές στην Ελλάδα, να βάλουν μπροστά τη μηχανή της οικονομίας, να κάνουν την Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα.
Η Ελλάδα της μιζέριας και της ελεημοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ δεν μας αξίζει. Χρειαζόμαστε την Ελλάδα της αξιοπρέπειας και των ευκαιριών. Και αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο με τη Ν.Δ.»


Διαφήμιση - ΗΧΩ Φλώρινας Ramona Pizza - 2