Μήπως η τύφλωση είναι μόνιμη; – Το υπερΗΧΩγράφημα της εβδομάδας

Θυμήθηκα τον Τζέιμς Μπάλαρντ, αυτόν τον ποιητή των λογοτεχνικών εικόνων και των ψυχαναλυτικών τοπίων, όταν, κλεισμένος στο διαμέρισμά μου σαν τον ποντικό στη φάκα, βίωνα τα αποτελέσματα του καύσωνα. Τα δελτία ειδήσεων μετέδιδαν νέα για το ακραίο κύμα καύσωνα που πλήττει το βόρειο ημισφαίριο: «Προβλήματα στη συγκομιδή σιτηρών στην Κίνα, θανατηφόρες πυρκαγιές στην Πορτογαλία και στη ρωσική Άπω Ανατολή, ακυρώσεις εκατοντάδων πτήσεων στις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, στο Σάρεϊ της Βρετανίας έλιωσε η άσφαλτος. Στην Ελλάδα το θερμόμετρο έδειξε 42 βαθμούς».

Με τρόπο προφητικό, ήδη από το 1962 ο Τζέιμς Μπάλαρντ περιέγραφε στο βιβλίο του «Η πλημμύρα» το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής: «Παντού στον κόσμο οι μέσες θερμοκρασίες άρχισαν να ανεβαίνουν μερικούς βαθμούς κάθε χρόνο. Το μεγαλύτερο τμήμα των τροπικών περιοχών έγινε γρήγορα ακατοίκητο και ολόκληροι πληθυσμοί μετανάστευσαν βορειότερα ή νοτιότερα, προσπαθώντας να γλιτώσουν από θερμοκρασίες 55 ή 60 βαθμών C. Οι άλλοτε εύκρατες περιοχές έγιναν τροπικές…».

Οι πρωταγωνιστές του Μπάλαρντ ζουν τους πραγματικούς και υπαρξιακούς τους εφιάλτες σ’ ένα πλημμυρισμένο Λονδίνο, μέσα σ’ ένα «μετανθρώπινο σύμπαν, έναν επικίνδυνο, όλο ρωγμές και θανατηφόρα απρόοπτα, χώρο». Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Χαβάης έδειξε ότι «το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού είναι πλέον εκτεθειμένο στις κλιματικές συνθήκες, οι οποίες παράγουν θανατηφόρους καύσωνες, καθώς τα αέρια του θερμοκηπίου κάνουν σχεδόν αναπόφευκτο μεγάλες περιοχές του πλανήτη να βιώνουν αυξανόμενο αριθμό θανάτων εξαιτίας υψηλών θερμοκρασιών». Σημειώνει, επίσης, με έμφαση ότι «η επίδραση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής δεν είναι πλέον ένα σκιάχτρο στον ορίζοντα, αλλά βρίσκεται ήδη εδώ και γίνεται αισθητή παντού στον κόσμο».

Στο Φίνιξ της Αριζόνα, στις ΗΠΑ -ο πρόεδρος των οποίων είναι ο μεγαλύτερος αρνητής της κλιματικής αλλαγής προς όφελος των μεγάλων βιομηχανικών ρυπαντών- η θερμοκρασία έφτασε τους 48,3 βαθμούς C, ενώ στην Καλιφόρνια τους 46,6 βαθμούς C. Δημοσιογραφικές μαρτυρίες έλεγαν ότι στις Πολιτείες αυτές δεν υπήρχε άνθρωπος να κυκλοφορεί στους δρόμους. Ένα εφιαλτικό, μεταποκαλυπτικό σκηνικό, που επιβεβαιώνει τη διαπίστωση της έκθεσης που προαναφέραμε: «Οι θερμοκρασίες αυτές σημαίνουν ότι μετατρεπόμαστε σε φυλακισμένους στα ίδια μας τα σπίτια». Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερο το βιώνουμε αυτό στα περισσότερα μέρη του κόσμου και, φυσικά, και στην Ελλάδα. Έρευνα της εταιρείας «διαΝΕΟσις» για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ελληνική οικονομία αναφέρει ότι η θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 2,5 βαθμούς. Οι τιμές του καύσωνα θα αυξηθούν κατά 15-20% ετησίως, ενώ η βροχόπτωση θα μειωθεί κατά 12%.

Επίσης, τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι πολύ πιο συχνά και περισσότερο θα πλήξουν την Κεντρική
Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Δ. Πελοπόννησο και την Αττική. Τέλος, η στάθμη της θάλασσας θα ανεβεί αξιοσημείωτα, κατά 20-59 εκατοστά, με άλλες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για άνοδο μέχρι και δύο μέτρα, ανάλογα με την ταχύτητα που λιώνουν οι πάγοι στην Ανταρκτική. Σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο όπου η επιστημονική φαντασία συναντά την πραγματικότητα και, σε πολλές περιπτώσεις, η δεύτερη ξεπερνά την πρώτη. Το θέμα είναι, μας αφορά όλο αυτό; Ή μήπως η τύφλωση είναι μόνιμη;


Διαφήμιση - ΗΧΩ Φλώρινας Ramona Pizza - 2