Νίκος Νικολόπουλος

Νίκος Νικολόπουλος: Οι Τράπεζες γιατί πουλάνε «ξένα υπάρχοντα» χωρίς να δίνουν λογαριασμό;

«Στο σκοτάδι και υπό συνθήκες που δημιουργούν πολλά ερωτήματα για ζητήματα διαφάνειας και σκοτεινών συναλλαγών, με εμπλοκή εταιριών συμβούλων, διεθνών επενδυτικών εταιριών, και φήμες για τον ρόλο που διαδραματίζουν πρώην (ή και νυν) τραπεζικά στελέχη ή εποπτικών μηχανισμών, προωθείται η πώληση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων των πιστωτικών ιδρυμάτων».

Την ανωτέρω σοβαρή επισήμανση έκανε, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Ειδικότερα, επισημαίνεται στην κοινοβουλευτική παρέμβαση ότι βγαίνουν στο σφυρί, είτε θυγατρικές των τραπεζών, είτε επιχειρήσεις που πέρασαν στον έλεγχό τους μέσω κεφαλαιοποίησης δανείων (με τη μετατροπή των δανείων που δεν μπορούσαν να πληρώσουν οι επιχειρήσεις σε μετοχές που κατέχουν οι τράπεζες) ή επιχειρήσεις που ρυθμίζουν τα δάνειά τους, ενώ ενίοτε πωλούνται και μη εξυπηρετούμενα («κόκκινα») δάνεια επιχειρήσεων.

Ακολούθως, ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής αναφέρεται με παραδείγματα σε ανέλεγκτες περιπτώσεις «ξεπουλήματος». Συγκεκριμένα τονίζει:

«Από την περίπτωση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, όπου ο διαγωνισμός «σέρνεται» για σχεδόν έναν χρόνο, με κίνδυνο διεθνούς διασυρμού της χώρας, μέχρι την πώληση των δύο ισχυρότερων ελληνικών εταιριών ιχθυοκαλλιεργειών (Νηρέας και Σελόντα), όπου ξεκίνησαν 30 ενδιαφερόμενοι και έμειναν… μόλις τρεις, πληθαίνουν οι φωνές που θεωρούν πως κάτι πάει στραβά με το μοντέλο που επέλεξαν οι τράπεζες και οι σύμβουλοί τους. Το ίδιο ισχύει και για άλλες περιπτώσεις, όπως της Mamidoil – Jetoil, όπου αποδεικνύεται πως η διαδικασία πώλησης σε αυστριακό όμιλο, πίσω από τον οποίο βρίσκονται και ρωσικά συμφέροντα, προχώρησε εξαιρετικά πρόχειρα, με αποτέλεσμα να έχει κολλήσει επί μήνες για άγνωστους λόγους».

Τα ερωτήματα που έθεσε ο Νίκος Νικολόπουλος είναι τα ακόλουθα:

  1. Όλοι αυτοί δεν πρέπει να γνωρίζουν αν η περιουσία τους πωλείται με τον καλύτερο και διαφανέστερο τρόπο και κυρίως το δημόσιο, του οποίου εσείς είσθε θεματοφύλακες των συμφερόντων του;
  2. Ποια αποτελέσματα προέκυψαν από την κινητοποίηση των εποπτικών Αρχών, όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Τράπεζα της Ελλάδος κ.λπ;

Διαφήμιση - ΗΧΩ Φλώρινας Ramona Pizza - 2