Τα ζώδια της εβδομάδας - Έναστρος ουρανός

Οι γηραιότεροι ήλιοι του γαλαξία μας

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο γαλαξίας μας η «Γαλάτεια» (ή milky way στα αγγλικά) είναι από τους πλέον αρχαίους στο σύμπαν καθώς οι υπολογισμοί δείχνουν ότι δημιουργήθηκε 500 εκατ. χρόνια μετά το Big Bang. Κάποιες μελέτες μάλιστα δείχνουν ότι δημιουργήθηκε 200 εκατ. χρόνια μετά την Μεγάλη Έκρηξη. Μπορεί να μην είναι ο πρώτος γαλαξίας που σχηματίστηκε στο σύμπαν αλλά σίγουρα είναι από τους αρχαιότερους.

Οι επιστήμονες στηρίζουν τα παραπάνω με παρατηρήσεις τους σε εικόνες του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble το οποίο φωτογράφισε ένα σφαιρωτό αστρικό σμήνος με την ονομασία NGC-6139, το οποίο βρίσκεται στην κατεύθυνση του αστερισμού του Σκορπιού και απέχει από το κέντρο του γαλαξία μας 10.000 έτη φωτός. Το σμήνος αποτελείται από εκατοντάδες χιλιάδες άστρα τα οποία δημιουργήθηκαν περίπου την ίδια χρονική περίοδο.

Η μελέτη του NGC-6139 έδειξε ότι χιλιάδες από τα αστέρια του έχουν ηλικία πάνω από δέκα δισ. χρόνια. Το συμπέρασμα αυτό καθιστά τα αστέρια αυτά από τα γηραιότερα στον γαλαξία μας.

Λέγοντας σφαιρωτό αστρικό σμήνος, οι επιστήμονες αναφέρονται σε μια σχετικά πυκνή συγκέντρωση αστέρων που περιφέρονται γύρω από το κέντρο ενός γαλαξία. Τα σμήνη αυτά έχουν σφαιρικό σχήμα (ή σχεδόν σφαιρικό) το οποίο δικαιολογείται από το ότι είναι ισχυρά δεσμευμένα από τη βαρύτητα του σμήνους.

Τα σφαιρωτά αστρικά σμήνη μελετώνται ευρέως από τους αστρονόμους γιατί μπορούν να δώσουν στοιχεία για τις κοσμικές διεργασίες που συμβαίνουν στο σύμπαν και οδηγούν στη δημιουργία των άστρων και των γαλαξιών.

Πηγή: in.gr


Διαφήμιση - ΗΧΩ Φλώρινας Ramona Pizza - 2