Υπογραφή συμφωνίας Ελλάδας πΓΔΜ στους Ψαράδες Πρεσπών

Οι Παμμακεδονικές Οργανώσεις προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και το σύνολο των Παμμακεδονικών Ενώσεων των απόδημων Μακεδόνων προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση και την αναστολή της συμφωνίας των Πρεσπών που υπέγραψαν πριν από λίγες μέρες οι Υπουργοί Εξωτερικών Κοτζιάς-Ντιμιτρόφ.

Οι προσφέυγοντες ζητάνε να συγκλιθεί η ολομέλεια του δικαστηρίου και να αποφανθεί τόσο επί του αιτήματος ακύρωσης όσο και επί της αίτησης αναστολής λόγων «της προφανούς αυταπόδεικτης σπουδαιότητας της και επείγουσας περίπτωσης».

Σύμφωνα με τις Παμμακεδονικές Ενώσεις, η συμφωνία:

  • Παραβιάζει το άρθρο 27 του Συντάγματος, με το οποίο, πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, απαιτείται προηγούμενη ψήφισή του από την Βουλή, με αυξημένη μάλιστα πλειοψηφία, επειδή περιλαμβάνει αλλαγή γεωγραφικών όρων (της περιοχής της Μακεδονίας εν προκειμένω), οι οποίοι ανάγονται σε αρχαίους χρόνους (αρχικά).
  • Τροποποιεί προηγούμενες συνθήκες (Ελληνοσερβικό σύμφωνο και συνθήκη Βουκουρεστίου 1913), με βάση τις οποίες καθορίσθηκαν τα σημερινά σύνορα της Ελλάδας, προκαλώντας σύγχυση αναφορικά με τα πραγματικά σημερινά σύνορα, διότι στις συνθήκες αυτές, γεωγραφικός χώρος (Διοικητική Περιφέρεια) Μακεδονία υπήρχε μόνον ένας και αυτός ήταν μόνον στην Ελληνική επικράτεια.
  • Νομιμοποιεί τις εδαφικές βλέψεις των γειτόνων μας, διά της παραχάραξης της ιστορίας και της επιγενόμενης σύγχυσης, που αποτελούν συνέχεια και συνέπεια της παραχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας.
  • Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αναθεώρηση των συνόρων της Ελλάδας. Ακόμη υποστηρίζουν ότι η συμφωνία δεν έγινε αντικείμενο επεξεργασίας από τους υπηρεσιακούς φορείς του Υπουργείου Εξωτερικών ως όφειλε, ενώ υπογράφηκε παρά την αντίθεση σύσσωμου του ελληνικού λαού στην οποιαδήποτε παραχώρηση ονόματος, χωρίς διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Πηγή: iefimerida.gr


Διαφήμιση - ΗΧΩ Φλώρινας Ramona Pizza - 2