Εξετάσεις

Πανελλαδικές 2018: Εκτιμήσεις για τις Βάσεις ανά Επιστημονικό Πεδίο

Χθες Παρασκευή 29 Ιουνίου ανακοινώθηκαν οι βαθμολόγίες των υποψηφίων που συμμετείχαν στις Παννελήνιες Εξετάσεις 2018 σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. (Δείτε όλες τις βαθμολογίες στο https://results.it.minedu.gov.gr/)

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπαιδευτικού αναλυτή Χρήστου Κάτσικα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι εκτιμήσεις για τις βάσεις γίνονται συγκρίνοντας την φετινή χρονιά με τη περσινή ή και με τη προπέρσινη. Φέτος όμως το τοπίο δεν έχει σημαντικά στοιχεία σύγκρισης με το περσινό.

Ο κ. Κάτσικας λέει ότι φέτος οι εισακτέοι έχουν αυξηθεί κατά 3.996 θέσεις (2000 από ΓΕΛ, 1966 από ΕΠΑΛ). Η αύξηση των εισακτέων δεν αφορά στις σχολές όπως π.χ. η Ιατρική που δεν αναμένεται να σημειωθεί αύξηση αλλά μείωση των εισακτέων.

Σημαντικό στοιχείο είναι επίσης ότι οι υποψήφιοι φέτος είχαν να διαλέξουν σχολές από τέσσερα επιστημονικά πεδία ενώ πέρσι από πέντε και αυτό γιατί φέτος οι Παιδαγωγικές σχολές δεν αποτελούν ξεχωριστό πεδίο και μπορούν να τις δηλώσουν όλοι οι υποψήφιοι όλων των πεδίων. Πέρσι δεν ενδιαφέρθηκαν πολλοί για τις Παιδαγωγικές σχολές ενώ φέτος οι ενδιαφερόμενοι είναι πολλαπλάσιοι. Το πόσοι θα ενδιαφερθούν βέβαια δεν είναι γνωστό γιατί ακόμα αναμένεται η δήλωση των μηχανογραφικών δελτίων. Επίσης σημαντικό ρόλο στην εκτίμηση των βάσεων παίζει και το αν θα τις δηλώσουν υποψήφιοι με υψηλές ή χαμηλές (ή μέτριες) βαθμολογίες.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Κάτσικα ένα ακόμα ξεχωριστό στοιχείο της φετινής χρονιάς είναι ότι δεν υπάρχουν ΤΕΙ στην Αθήνα μιας και τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά συγχωνεύτηκαν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Πολλοί υποψήφιοι αποφεύγουν τα ΤΕΙ και δηλώνουν Πανεπιστημιακές Σχολές αλλά φέτος με το νέο Πανεπιστήμιο αναμένεται να δούμε διαφοροποιήσεις στις δηλώσεις των υποψηφίων.

Μια άλλη διαφοροποίηση της φετινής χρονιάς είναι η δυνατότητα να κάνουν μετεγγραφή αδέλφια που σπουδάζουν σε διαφορετική πόλη και σίγουρα θα δούμε έναν άλλο αριθμό υποψηφίων να δηλώνουν σχολές της επαρχίας σε σχέση με πέρσι. Κανείς δε μπορεί να ξέρει αυτόν τον αριθμό και πως θα επηρεαστούν οι βάσεις στις σχολές της επαρχίας.

Άρα εκτιμήσεις για τις βάσεις δεν είναι εύκολο να γίνουν σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία και το μόνο σίγουρο είναι ότι όλες οι θέσεις εισακτέων θα καλυφθούν.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Κάτσικα στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες) είναι βέβαιο ότι οι βάσεις ειαγωγής θα πέσουν στα περισσότερα τμήματα. Σε αυτά τα πεδία όμως οι βάσεις των Παιδαγωγικών Σχολών αναμένεται να ανέβουν.

Στο 1ο και 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές, Κοινωνικές και Νομικές Επιστήμες) το τοπίο είναι θολό. Αναμένεται σύμφωνα με τον κ. Κάτσικα πτώση στις σχολές του 1ου Πεδίου ενώ στο 3ο Πεδίο οι Ιατρικές Σχολές δεν φαίνεται ότι μπορούν να υποχωρήσουν αισθητά.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαφήμιση - ΗΧΩ Φλώρινας Ramona Pizza - 2