Λύκος - Πανσέληνος - Σκοτάδι

Πολλά θηλαστικά μετατρέπονται σε νυχτόβια για να προστατευτούν από τον άνθρωπο

Εκατομμύρια χρόνια πριν όταν στη γη κυριαρχούσαν οι δεινόσαυροι, πολλά από τα θηλαστικά της εποχής είχαν γίνει νυχτόβια για να αποφεύγουν τους κινδύνους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην εξελίσσονται και έτσι είχαν μικρό μέγεθος ενώ και πληθυσμιακά δεν ευημερούσαν.

Στην εποχή μας, τους δεινοσαύρους έχει αντικαταστήσει ο άνθρωπος. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Berkeley (ΗΠΑ) συνδύασαν δεδομένα από έρευνες πολλών ετών που έχουν γίνει σε θηλαστικά από όλο τον κόσμο. Κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πολλά θηλαστικά της εποχής όπως αρκούδες, ελάφια, τίγρεις κλπ. έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν νυχτόβια δράση προκειμένου να αποφεύγουν τον άνθρωπο.

Πολλά ζώα πλέον φοβούνται την επαφή με τον άνθρωπο (και με το δίκιο τους) ο οποίος έχει καταλάβει πάνω από το 70% της ξηράς του πλανήτη. Για να προστατευτούν λοιπόν τα ζώα έχουν αρχίσει να κινούνται τις νύχτες και αυτό έχει δυσάρεστες επιπτώσεις για αυτά καθώς τη νύχτα, όπως είναι φυσικό, παραμονεύουν πολλοί κίνδυνοι. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η αλλαγή αυτή στη συμπεριφορά των ζώων τους δημιουργεί προβλήματα υγείας ενώ παρατηρούνται και αρνητικές συνέπειες στην αναπαραγωγή τους.

Η λύση που προτείνεται από τους ειδικούς είναι να απαγορευτεί εντελώς η παρουσία του ανθρώπου σε κάποιες περιοχές, ιδιαίτερα τις περιόδους αναπαραγωγής των ζώων ή να υπάρχει παρουσία σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες.


Διαφήμιση - ΗΧΩ Φλώρινας Ramona Pizza - 2