Μεγάλη Πρέσπα

Πρέσπα: Τηλεοπτικό οδοιπορικό του δημοσιογράφου Γιώργου Κουβαρά (ΒΙΝΤΕΟ)

Τις τελευταίες δεκαετίες μια σειρά από φραγμούς και αγκυλώσεις του παρελθόντος, κρατούσαν «όμηρο» την ευρύτερη περιοχή των Πρεσπών και την τουριστική της ανάπτυξη. Η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα λιμναία υδάτινα σύνορα της λίμνης της Μεγάλης Πρέσπας αλλά και τα χερσαία παραμεθόρια σύνορα του χωριού Λαιμός βάζει ένα οριστικό τέλος στη μέχρι τώρα υποβάθμιση της περιοχής.

Την εξέλιξη αυτή ενισχύει και η πρόσφατη συμφωνία για το ονοματολογικό της FYROM που υπογράφηκε στο χωριό Ψαράδες Πρεσπών από τους υπουργούς εξωτερικών Κοτζιά-Ντιμιτρόφ και η οποία εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει μια νέα δυναμική στη περιοχή. Ήταν ιδιαίτερα συμβολική και η κίνηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και FYROM να διασχίσουν για πρώτη φορά στην ιστορία τα υδάτινα σύνορα της Μεγάλης Πρέσπας.

Δείτε το παρακάτω σχετικό βίντεο του δημοσιογράφου Γιώργου Κουβαρά του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων από την περιοχή των Πρεσπών που περιγράφει μέσα από αρχειακό υλικό την κατάσταση που επικρατούσε μέχρι σήμερα. Το βίντεο περιλαμβάνει και συνεντεύξεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρου Καρυπίδη και της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαφήμιση - ΗΧΩ Φλώρινας Ramona Pizza - 2