Πλανήτης Ουρανός

Πριν πολύ καιρό ο πλανήτης Ουρανός συγκρούστηκε με πλανήτη διπλάσιο της Γης!

Πριν από τέσσερα δισ. χρονια, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα διαστημικό σώμα διπλάσιο της Γης προσέκρουσε πάνω στον παγωμένο και μακρινό πλανήτη Ουρανό προκαλώντας την κλίση του άξονα του και έτσι εξηγείται γιατί σήμερα οι θερμοκρασίες στον πλανήτη είναι τόσο χαμηλές και μπορούν να φτάσουν στους -216 βαθμούς Κελσίου.

Το παραπάνω προκύπτει από μια επιστημονική μελέτη η οποία βασιζόμενη σε προσομοιώσεις με υπολογιστές, επιβεβαιώνει και προηγούμενες εκτιμήσεις επιστημόνων. Η δημοσίευση της μελέτης έγινε στο περιοδικό «Astrophysical Journal» από μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής των Τζέικομπ Κεγκερέις του βρετανικού πανεπιστημίου του Ντάραμ.

Σύμφωνα με τη μελέτη το διαστημικό σώμα που προσέκρουσε με τον Ουρανό ήταν ένας πρωτοπλανήτης σχεδόν διπλάσιος της Γης και προκάλεσε την μετατόπιση του άξονα περιστροφής του πλανήτη ο οποίος σήμερα είναι κάθετος συγκρινόμενος με τους άξονες των υπόλοιπων πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα.

Οι προσομοιώσεις που έγιναν, έδειξαν ότι μετά την ισχυρή πρόσκρουση, ο Ουρανός διατήρησε μεγάλο μέρος της ατμόσφαιρας του. Συνέπεια της σύγκρουσης ήταν να εκτοξευθούν στο διάστημα τεράστιες ποσότητες πάγου και πετρωμάτων και να δημιουργηθούν σταδιακά τα φεγγάρια και οι δακτύλιοι του πλανήτη.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαφήμιση - ΗΧΩ Φλώρινας Ramona Pizza - 2