Πρωτοποριακή εφαρμογή από μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας εισάγει την τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας στα σχολικά εγχειρίδια (ΒΙΝΤΕΟ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Τη νέα πρωτοποριακή εφαρμογή «SchoolAR», που εισάγει την τεχνολογία στα σχολικά βιβλία, παρουσίασαν ο δημιουργός της, καθηγητής πληροφορικής, Σωτήρης Γεωργίου και οι μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας Δέσποινα Άμπα, Γιάννης Βαμβακούσης, Δημήτρης Ιορδανίδης και Λυδία Ιορδανίδου, την Τετάρτη 14 Μαρτίου.

Στόχος της εφαρμογής είναι να ανανεώσει το ενδιαφέρον των μαθητών για τα σχολικά βιβλία προσδίδοντας σε αυτά νέες διαστάσεις με τη χρήση της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality).

Η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιείται για την αναπαράσταση της τρισδιάστατης υλικής πραγματικότητας στις οθόνες των «έξυπνων» συσκευών, όπως τα κινητά τηλέφωνα και τα tablet. Με την ενσωμάτωσή της στα σχολικά εγχειρίδια το μάθημα γίνεται πιο κατανοητό, πιο παραστατικό, πιο ενδιαφέρον και πιο διασκεδαστικό. Ενισχύεται έτσι σημαντικά η διαδραστικότητα της διδασκαλίας ενός μαθήματος καθώς ανταποκρίνεται καλύτερα στις προσλαμβάνουσες του σύγχρονου μαθητή, που ζει σε μια εποχή ραγδαίας τεχνολογικής και επιστημονικής εξέλιξης και βομβαρδίζεται καθημερινά από χιλιάδες πληροφορίες, με αποτέλεσμα, πολλές φορές, το βιβλίο να μην τραβάει πλέον εύκολα το ενδιαφέρον του.

Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο και αυτή τη στιγμή καλύπτει τα μαθήματα της Γεωγραφίας της ΣΤ’ Δημοτικού και της Πληροφορικής της Α’ Γυμνασίου. Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη ιδέα γίνεται για πρώτη φορά πράξη σε πανελλαδικό επίπεδο ενώ στόχος είναι να διαδοθεί και να συμπεριλάβει όλο το εύρος των σχολικών μαθημάτων.

Ακολουθεί αναλυτικά η παρουσίαση της εφαρμογής από τον κ. Γεωργίου:

«Το SchoolAR είναι μία εκπαιδευτική εφαρμογή που προσπαθεί να ανανεώσει το ενδιαφέρον των μαθητών για τα σχολικά βιβλία δίνοντας τους μια νέα διάσταση μάθησης. Πρόκειται για μία Δωρεάν εφαρμογή Επαυξημένης Πραγματικότητας για κινητά τηλέφωνα και Tablets. Όπως όλοι γνωρίζουμε οι έξυπνες συσκευές είναι οι αγαπημένες συσκευές ασχολίας των παιδιών. Γι’ αυτό το λόγο μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς όφελός τους μέσω της Επαυξημένης Πραγματικότητας.

Τι είναι όμως η συγκεκριμένη τεχνολογία;

Η Επαυξημένη Πραγματικότητα είναι μία τεχνολογία που ενισχύει τον πραγματικό κόσμο με ψηφιακά στοιχεία. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται ένα κινητό ή ένα tablet που θα προβάλει το φυσικό περιβάλλον, μέσω της κάμερας του και θα το ενισχύει με ψηφιακά αντικείμενα (πχ. κείμενα, ήχους, τρισδιάστατα μοντέλα ή και βίντεο). Αυτό επιτυγχάνεται όταν η κάμερα εστιάζει πάνω σε μία εικόνα δέκτη π.χ. την σελίδα ενός βιβλίου ή όταν η συσκευή βρεθεί σε ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό σημείο.

Φανταστείτε σε ένα απλό βιβλίο οι εικόνες του να ‘’ζωντανεύουν’’ και να αναπαριστούν τη σκηνή την οποία παρουσιάζουν, με κίνηση τρισδιάστατων αντικειμένων. Φανταστείτε τώρα ένα σχολικό εγχειρίδιο να μπορεί να απεικονίσει με διαδραστικό τρόπο δυσνόητες έννοιες μαθηματικών, φυσικής, ή ακόμα και γεωμετρίας που περιγράφονται ή παρουσιάζονται με στατικές εικόνες!

Πόσο πιο εύκολο και κατανοητό θα ήταν αυτό για τους μαθητές!

Η Εφαρμογή SchoolAR λειτουργεί ως εξής:

Μπαίνοντας στο κεντρικό μενού της εφαρμογής, δίνεται η δυνατότητα να πληροφορηθούμε για το ποιες σελίδες (ΣελίδεςAR) του σχολικού βιβλίου έχουν εμπλουτιστεί με ψηφιακό υλικό. Εν συνεχεία και αφού μεταφερθούμε στη σελίδα του βιβλίου που επιθυμούμε, επιλέγουμε την επιλογή ΚάμεραAR από το αρχικό μενού της εφαρμογής και στοχεύουμε στην εικόνα του βιβλίου. Ο μηχανισμός αναγνώρισης της εφαρμογής θα προβάλει στην οθόνη της κινητής μας συσκευής το ψηφιακό υλικό που μπορεί να είναι 3D αντικείμενα ή χρήσιμα βίντεο, πάντα σχετικό με το περιεχόμενο του μαθήματος. Τέλος στο κουμπί “Δραστηριότητες” ο χρήστης μπορεί να ελέγξει τις γνώσεις του απαντώντας σε διάφορα κουίζ.

Η σημερινή τεχνολογία έχει τα εργαλεία που μπορούν να κάνουν την μάθηση πιο διερευνητική, πιο παιγνιώδη και πιο διασκεδαστική. Επιπλέον πλεονεκτήματατης εφαρμογής είναι τα εξής:

  • Εύκολη χρήση. Το κινητό και το tablet είναι συνέχεια σε λειτουργία. Δεν χρειάζεται η χρήση του υπολογιστή (αναζήτηση στο διαδίκτυο, αντίστοιχα προγράμματα)
  • Τα αντικείμενα είναι προσαρμοσμένα πάνω στην ύλη του μαθήματος και είτε το επεξηγούν είτε το επεκτείνουν. Δημιουργώντας ένα περιβάλλον διαδραστικής μάθησης όπου ο μαθητής παρατηρεί το τρισδιάστατο αντικείμενο στο χώρο του και το αντιλαμβάνεται καλύτερα.
  • Ένας εύκολος τρόπος αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της ύλης των βιβλίων. Λόγω των οικονομικών προβλημάτων της χώρας, δεν υπάρχει η δυνατότητα για νέα βιβλία. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με νέες τεχνολογίες και πρακτικές στην εκπαίδευση χωρίς μεγάλο κόστος.

Η Εφαρμογή SchoolAR είναι διαθέσιμη στο GooglePlay και είναι Δωρεάν. Υπάρχουν δύο εκδόσεις της εφαρμογής για διαφορετικά μαθήματα:

  1. Πληροφορική 1ης Γυμνασίου
  2. Γεωγραφία 6ης Δημοτικού

Για όσους δεν έχουν τα σχολικά βιβλία μπορούν σε αυτή τη διεύθυνση (http://users.sch.gr/samgeorg/schoolar/wordpress/books/) να βρουν ψηφιακά τις σελίδες, να τις ανοίξουν σε μία οθόνη υπολογιστή και να εστιάσουν με την κινητή τους συσκευή πάνω στην εικόνα ώστε να εμφανιστούν τα αντικείμενα.

Το SchoolAR είναι ελληνική εκπαιδευτική εφαρμογή και δημιουργήθηκε από τον Φλωρινιώτη καθηγητή πληροφορικής Σωτήρη Γεωργίου. Η έκδοση της Γεωγραφίας έγινε σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Ρόδου. Υπεύθυνος έρευνας είναι ο εκπαιδευτικός Φίλιππος Τζόρτζογλου και Ακαδημαϊκός επιβλέπων ο καθηγητής Αλιβίζος Σοφός. Επίσης με την συγκεκριμένη ομάδα διεξήχθη έρευνα για τα παιδαγωγικά και διδακτικά οφέλη της εφαρμογής που θα παρουσιαστούν σε διεθνή συνέδριο.»

Για την εφαρμογή μίλησε επίσης η δασκάλα του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας Κική Αμαραντίδου, που την χρησιμοποίησε στην τάξης της.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την παρουσίαση της εφαρμογής:

Κατεβάστε το SchoolAR Πληροφορική Α’ Γυμνασίου

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.Samgeorg.GymAR

Κατεβάστε το SchoolAR Γεωγραφία ΣΤ’ Δημοτικού

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.GeoST.SchoolAR

Ιστοσελίδαεφαρμογής

www.schoolar.gr

Media Pedagogy Research Group

www.mediapedagogy.gr


Διαφήμιση - ΗΧΩ Φλώρινας Ramona Pizza - 2

1 σκέψη πάνω στο “Πρωτοποριακή εφαρμογή από μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας εισάγει την τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας στα σχολικά εγχειρίδια (ΒΙΝΤΕΟ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Τα σχόλια έχουν απενεργοποιηθεί