Πλωτή γέφυρα Αγίου Αχιλλείου

Στους Ψαράδες των Πρεσπών θα γραφτεί η ιστορία με τη συμφωνία για το Μακεδονικό την Κυριακή 17/6/2018

Την ίδια στιγμή που στη βουλή επικρατεί κόλαση με τη πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για ένα μεγάλο σόου με επικοινωνιακό χαρακτήρα στις Πρέσπες. Συγκεκριμένα την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018, στο χωριό Ψαράδες, οι δυο πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της FYROM θα επικυρώσουν τη συμφωνία για το όνομα της γειτονικής χώρας.

Ας μη ξεχνάμε βέβαια ότι για να υλοποιηθεί μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει να περάσει αρκετός καιρός (ίσως και μήνες, ίσως και χρόνια). Υπάρχει η πιθανότητα να πραγματοποιηθούν εκλογές σε μια από τις δυο χώρες (ή και στις δυο) και να κληθεί μια άλλη κυβέρνηση να εφαρμόσει τα της συμφωνίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, αντιπροσωπείες από τις δυο χώρες θα επικυρώσουν τη συμφωνία στους Ψαράδες Πρεσπών. Ο Έλληνας Υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο ομόλογος του της FYROM Νικολά Ντιμιτρόφ μαζί με τον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, θα βάλουν τις υπογραφές τους παρουσία των πρωθυπουργών των δυο χωρών και θα ακολουθήσουν φωτογραφίες από την ιστορική συνάντηση.

Μετά τις υπογραφές επί ελληνικού εδάφους θα ακολουθήσει γεύμα σε έδαφος της FYROM. Η μετάβαση των επισήμων θα γίνει με σκάφη χωρίς δημοσιογράφους. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα μετά από δεκαετίες.

Στη συνάντηση θα είναι παρόντες επίσης ο Ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες και η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι.

Στη κυβέρνηση προετοιμάζουν την αυριανή ημέρα με μεγάλη προσοχή καθώς πιστεύουν ότι η συμφωνία είναι ιστορική και το ότι θα γίνει στις Πρέσπες δίνει έναν προφανή συμβολισμό.

Ωστόσο στο αυριανό γεγονός μπορεί να υπάρξουν παρατράγουδα καθώς είναι προγραμματισμένες κινητοποιήσεις πολιτών από πολλά μέρη της Βορείου Ελλάδος. Για το λόγο αυτό θα υπάρχουν ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις σε όλη την περιοχή.

Στη Φλώρινα οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κορυφώνονται με συλλαλητήριο-συγκέντρωση στις 11:00 το πρωί στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας-Πισοδερίου. Ήδη ναυλώνονται λεωφορεία από τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές για το Πισοδέρι.


Διαφήμιση - ΗΧΩ Φλώρινας Ramona Pizza - 2