Σωτήρης Βόσδου - Συνέντευξη τύπου

Συνέντευξη Τύπου του Σωτήρη Βόσδου, Περιφερειακού Συμβούλου για όλα τα θέματα που απασχολούν την Π.Ε. Φλώρινας

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Σωτήρης Βόσδου για όλα τα σημαντικά θέματα που απασχολούν την Π.Ε. Φλώρινας όπως το Πανεπιστήμιο, η Αγία Όλγα και ο κάθετος άξονας Φλώρινα – Πτολεμαϊδα. Ακολουθεί όλο το κείμενο της συνέντευξης:

ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΣΔΟΥ: Σας κάλεσα σήμερα και ευχαριστώ για την ανταπόκριση, να παραχωρήσω στους πολίτες της Φλώρινας ορισμένα στοιχεία για θέματα τα οποία έχουν απασχολήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο στις τελευταίες και ιδιαίτερα στην τελευταία του συνεδρίαση.

Βέβαια διαπιστώνουμε όλοι ότι αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη ιδιαίτερη κινητικότητα αναφορικά με την ΔΕΗ, με την αποεπένδυση όπως ο όρος σημαίνει και την χαρακτηρίζουν και πραγματικά χαίρομαι αυτούς τους λεξιπλάστες. Βέβαια στην πραγματικότητα δεν είναι καν πώληση είναι ξεπούλημα, και θα παρακολουθήσουμε από πολύ κοντά όλες τις εξελίξεις έχοντας και στο μυαλό μας τόσο τις προεκλογικές όσο και τις δηλώσεις τις πρόσφατες του Περιφερειάρχη του κύριου Καρυπίδη για την αντίδρασή του απέναντι στην πώληση της ΔΕΗ, που δήλωνε και ως μέτωπο χαρακτηρίστηκε ως λεονταρισμό, ότι θα προχωρήσει και ακόμα και στην παραίτηση.

Λοιπόν σας κάλεσα για να αναφερθώ σε τρία ζητήματα και βέβαια θα δεχθώ και τις ερωτήσεις στο τέλος. Τρία ζητήματα τα οποία απασχόλησαν το Περιφερειακό Συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίαση, αναφέρομαι στην μελέτη του έργου «Φλώρινα – Πτολεμαΐδα», στη χρηματοδότηση των εγκαταστάσεων των Πανεπιστημιακών σχολών που εδρεύουν στην Φλώρινα και επίσης και στην χρηματοδότηση του γνωστού έργου της «Αγίας Όλγας» της Οικοκυρικής σχολής από τον τοπικό χώρο.

Θέλω να τονίσω όσον αφορά την μελέτη του άξονα «Φλώρινα – Πτολεμαΐδα» ότι αποτελεί Πανελλήνια πρωτοτυπία, ένας κάθετος άξονας της Εγνατίας να μην χρηματοδοτείτε από κρατικούς πόρους. Όλοι οι υπόλοιποι άξονες, τόσο σε επίπεδο μελέτης όσο και σε επίπεδο κατασκευής, χρηματοδοτήθηκαν από κρατικούς πόρους και από κοινοτικά κονδύλια. Την πρώτη φορά που ήρθε για χρηματοδότηση από τον τοπικό πόρο η συγκεκριμένη μελέτη, εγώ την καταψήφισα. Και την καταψήφισα γιατί ρώτησα τον Αντιπεριφερειάρχη αν έχει κατατεθεί ανάλογο αίτημα προς το Υπουργείο για χρηματοδότηση και αν η απάντηση ήταν αρνητική. Τονίζοντας ότι αν η απάντηση ήταν αρνητική εγώ όχι μόνο θα το υπερψήφιζα αλλά θα κινούσα γη και ουρανό ώστε να επιταχυνθεί η εκπόνηση αυτής της μελέτης.

Απάντηση δεν πήρα. Και για αυτό κατέθεσα χθες μια ερώτηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, που ζητάω όλη την αλληλογραφία. Χαίρομαι βέβαια γιατί στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο, στο οποίο έλλειπα και θα σας πω για ποιους λόγους έλλειπα και τι έγινε, υπήρξε ανακοίνωση τόσο από τον Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας όσο και από τον Περιφερειάρχη ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο για την χρηματοδότηση της μελέτης και του άλλου κομματιού. Το οποίο αφορά το κατασκευασμένο ήδη κομμάτι από την Πτολεμαΐδα μέχρι το Αμύνταιο, μέχρι την περιοχή του Αμυνταίου, όπου προβλέπεται να συνεχιστεί κάτω από νέα χάραξη ο κάθετος αυτός άξονας.

Πιστεύω ότι θα έχω την απάντηση, βέβαια από τότε έχουνε περάσει αρκετά χρόνια και βεβαίως δεν έχουμε και μια απάντηση στο τι έχει γίνει στο κομμάτι το οποίο σήμερα περπατάμε, το «Βεΰη – Βεΰη», δηλαδή από την διασταύρωση της εισόδου της Βεΰης μέχρι την διασταύρωση που μπαίνουμε στο καινούργιο το κομμάτι, όπου τουλάχιστο από ότι γνωρίζω από το 2013 υπάρχει μια έτοιμη μελέτη η οποία δεν έχει χρηματοδοτηθεί ή εν πάση περιπτώσει δεν έχει προσαρμοστεί στα δεδομένα που θα καταστήσουν αυτό το κομμάτι των δύο – τριών χιλιομέτρων πιο ασφαλές.

Υπάρχει ο αντίλογος ότι εκείνη η περιοχή θα χρησιμοποιηθεί για την εξόρυξη λιγνίτη αλλά αν θεωρήσουμε ότι ήδη περάσανε τέσσερα χρόνια και έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια στην καλύτερη περίπτωση, για την μελέτη και την κατασκευή του νέου κομματιού, ήμαστε καταδικασμένοι για δέκα χρόνια να πηγαίνουμε από εκείνο το τμήμα του οδικού άξονα το οποίο δεν παρέχει απολύτως καμία ασφάλεια. Και εύχομαι, πραγματικά εύχομαι να μην συμβεί κανένα ατύχημα σε εκείνη τη περιοχή.

Είχα τονίσει από τότε στον Περιφερειάρχη ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας να χρηματοδοτήσει τόσο την μελέτη και την κατασκευή αλλά κατασκευή δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί αν δεν υπάρχει μελέτη. Και ερχόμαστε τώρα ενώ εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο μια πίστωση 600.000 ευρώ, υπάρχει μια συμπληρωματική χρηματοδότηση της τάξεως των 800 αν θυμάμαι καλά χιλιάδων ευρώ, έχω τα στοιχεία εδώ μαζί μου, τα οποία φτάνουνε το κόστος της μελέτης μέσω της «Εγνατίας» η οποία και θα προκηρύξει βέβαια τις μελέτες αυτές, το οποίο φτάνει περίπου στο ενάμιση εκατομμύριο. Χρήματα τα οποία είναι από το τοπικό πόρο, χρήματα τα οποία τα παίρνουμε ως ανταποδοτικά για την εξόρυξη του λιγνίτη.

Και ερχόμαστε να καλύψουμε ένα έλλειμμα της Πολιτείας με χρήματα τα οποία απευθύνονται στους πολίτες της Φλώρινας. Εγώ θέλω την απάντηση του Υπουργείου, αν είναι θετική ή αρνητική. Και αν η απάντηση του Υπουργείου είναι αρνητική, ότι δεν το χρηματοδοτούμε, βεβαίως να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα του τοπικού πόρου. Και θα περιμένω να μου δοθεί όλη η αλληλογραφία.

Στο θέμα της χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου, των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου, που ήτανε και το πρώτο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης, επειδή προγραμματισμένες υποχρεώσεις από πολλούς μήνες, δεν μου επέτρεπαν να παρευρεθώ στη Συνεδρίαση στις 30 Οκτωβρίου αν θυμάμαι καλά, λόγω της απουσίας και επειδή υπήρχανε διάφορα ερωτήματα τα οποία ήθελα να θέσω στο Περιφερειακό Συμβούλιο, απέστειλα μια επιστολή προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου ο οποίος και την ανέγνωσε κατά την Συνεδρίαση.

Θα σας την δώσω την επιστολή αυτή, θα σας διαβάσω τις ερωτήσεις και θα αναφερθώ μετά και στις απαντήσεις οι οποίες δόθηκαν. Πρώτη ερώτηση αυτός ο πληθυσμός που ελήφθει υπόψη στην αξιολόγηση του δικτύου αποχέτευσης. Εξετάστηκε περίπτωση της τάξης του αριθμού των φοιτητών ή θεωρήθηκε στάσιμος;

Δύο: Εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις όπως η περίπτωση να εγκατασταθεί μικρός βιολογικός καθαρισμός, όπως έχουν εγκαταστήσει ξενοδοχεία κτλ, και ποια τα στοιχεία σύγκρισης; Ποιο το κόστος στις περιπτώσεις που εξετάστηκαν; Προφανώς το κόστος συμπεριλαμβανομένου και του κόστους λειτουργίας.

Τρία: Έχει ληφθεί υπόψη ότι η φύση των λυμάτων έχει διαφοροποίηση από τα αστικά λύματα; Τέσσερα: Ποια η αναγκαιότητα επικαιροποίησης των μελετών καθώς είχανε υποβληθεί και έχει εκδοθεί έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, η 21/168 στις 10 Σεπτεμβρίου του 2014 από την Υπηρεσία Δόμησης Φλώρινας. Πέμπτο: Καθώς είχε εκδοθεί έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την Υπηρεσία Δόμησης Φλώρινας και υπήρχε η δυνατότητα να εκτελεστούν οι εργασίες καθώς η έγκριση του ρυμοτομικού ουδόλως επηρεάζει τις συγκεκριμένες εργασίες, γιατί δεν χρηματοδοτήθηκε το έργο από τον Σεπτέμβριο του 2014 και παρήλθαν τρία χρόνια χωρίς καμία ενέργεια.

Σημειωτέων ότι η ανακατασκευή της στέγης, σύμφωνα με την Υ.ΔΟΜ. Φλώρινας, μπορεί να πραγματοποιηθεί με έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. Και έτσι ακόμα και αν δεχθούμε ότι πριν να αναλυθεί το ρυμοτομικό, όπως ισχυρίζεται η Περιφερειακή Αρχή, γιατί οι μελέτες αυτές δεν ανατέθηκαν νωρίτερα ώστε να είναι έτοιμες και σύμφωνα με το κατατεθειμένο χρονοδιάγραμμα θα είναι ολοκληρωμένες στην καλύτερη περίπτωση μετά από εφτά μήνες.

Πάνω στα ερωτήματα τα οποία έθεσα επιχείρησε ο Αντιπεριφερειάρχης ο κύριος Μπίρος, να απαντήσει, όπως και κάποιες απαντήσεις, κάποια ερωτήματα επιχειρήθηκε να απαντηθούνε από τον Προϊστάμενο της ΑΚ τον κύριο Αμανατίδη. Οι απαντήσεις ….(09:04) και το είπε στο βίντεο της Συνεδρίασης, απαντήσεις που κατά την άποψή μου που δεν δόθηκαν. Αναφέρθηκε ο κύριος Μπίρος ότι τα θέματα τα οποία θέτω είναι τεχνικά, όχι δεν είναι δεν είναι τεχνικά, είναι πολιτικά. Γιατί οφείλει ο πολιτικός προϊστάμενος να ρωτήσει εάν εξετάστηκαν ενναλακτικές λύσεις και πιες ήταν αυτές. Όχι να μπει στα πιο τεχνικά χαρακτηριστικά αν ο σωλήνας θα είναι αυτής της διάστασης ή όχι. Αλλά να δει ποιος είναι ο πληθυσμός κατά αρχή. Γιατί ο πληθυσμός, και ο πληθυσμός σχεδιασμού, έχει να κάνει με την εξέλιξη του Πανεπιστημίου. Θα αυξηθούν οι σχολές; Περιμένουμε μείωση των σχολών; Και αυτό από εκεί μέσα παίρνεις διάφορα συμπεράσματα. Πως εκτιμάται η εξέλιξη των Πανεπιστημιακών σχολών στην Φλώρινα, απλή ερώτηση ήταν. Και η απάντηση από μεριάς της ΑΝΦΛΟ θα μπορούσε να είναι πολύ απλή. Ότι ο πληθυσμός ο οποίος εξετάσαμε ήταν αυτός.

Ερχόμαστε τώρα στο άλλο το ερώτημα, και τα λέω αυτά γιατί μέσα στη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατηγορηθήκαμε ότι σαμποτάρουμε, οι της Αντιπολίτευσης, σαμποτάρουμε την εξέλιξη αυτού του έργου. Και εγώ με τα στοιχεία θα σας δείξω ότι τα τρία αυτά τελευταία χρόνια υπάρχει μια σαφής καθυστέρηση, ή να το πω διαφορετικά δεν έχει γίνει τίποτα.

Στο δεύτερο ερώτημα το οποίο έθεσα, αν εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις. Και για την φύση των προβλημάτων, καταρχήν για την φύση των προβλημάτων μάλλον έγινε παρανόηση και σε αυτό μπορεί να οφείλεται και στην διατύπωση την δική μου. Δεν είναι επικίνδυνα προφανώς τα λύματα γιατί ο κύριος Αμανατίδης σε αυτό αναφέρθηκε, απλώς η φύση των προβλημάτων είναι διαφορετική, και η φύση δεν είναι μόνο ποιοτική είναι και ποσοτική.

Οι φοιτητές οι οποίοι, ή μάλλον ο κόσμος ο οποίος είναι στις φοιτητικές σχολές έχει μόνο λύματα από τις φυσικές ανάγκες, δεν έχει πλύσιμο, δεν έχει μαγείρεμα, δεν έχει τις ανάγκες της καθαριότητος, άρα ο όγκος είναι πολύ μικρότερος. Άρα στον σχεδιασμό δεν πας να πάρεις πληθυσμό κατοίκων, αυτό ρώτησα. Αυτή τη διαφοροποίηση την λάβανε υπόψη τους; Γιατί αυτό φαίνεται έχει και σχέση με τα στοιχεία τα οποία θα χρησιμοποιήσεις να δεις άλλες εναλλακτικές λύσεις. Παραδείγματος χάρη ένας βιολογικός καθαρισμός ενδεχομένως, εγώ δεν το υποστηρίζω αυτό, ενδεχομένως να ήτανε, η εγκατάσταση ενός βιολογικού καθαρισμού να ήτανε μια πιο οικονομική λύση.

Εγώ ρώτησα εάν εξετάστηκαν αυτές εδώ και ποια ήτανε τα στοιχεία γιατί ένας βιολογικός καθαρισμός έχει και έξοδα συντήρησης έχει και έξοδα λειτουργίας, βέβαια και από την άλλη μεριά και το αντλιοστάσιο το οποίο προβλέπεται μέσα έχει έξοδα λειτουργίας και έξοδα συντήρησης, και θέλω να ξέρω μέσες άκρες, γιατί ακόμα σε επίπεδο προμελέτης είμαστε, ποια είναι τα συγκριτικά αυτά στοιχεία. Τα οποία και δεν μου δόθηκαν. Υπήρξε μια γενική αναφορά ότι το είδαν, αλλά στοιχεία τα οποία να συνηγορούνε στην επιλογή αυτή, εγώ τουλάχιστον δεν έλαβα.

Απλή ήταν η ερώτηση, ούτε πρότεινα ποτέ να γίνει βιολογικός καθαρισμός. Εγώ ρώτησα ως Πολιτικός Προϊστάμενος, αν ρώτησε ο κύριος Μπίρος τις εναλλακτικές λύσεις και ποιες είναι οι διαφοροποιήσεις. Και δεν θα αναφερθώ και σε άλλα θέματα τα οποία τέθηκαν σε συζητήσεις. Ποιο είναι το κόστος μεταφοράς των λυμάτων σήμερα. Ο κύριος Μπίρος αναφέρθηκε ότι το θέμα του Πανεπιστημίου τα τελευταία χρόνια μας ταλαιπωρεί, έτσι το άκουσα τουλάχιστον στην Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Θέλω να θυμίσω ότι τα τρία τελευταία είναι δικά του, πέρασαν τρία χρόνια και δύο μήνες από τότε που ανέλαβε Περιφερειακή Αρχή, δεν είναι καινούργια, σε λίγους μήνες συμπληρώνεται η θητεία του Γιώργου του Δακή. Και όλα τα οποία αναφέρονται μέσα, αν πάρετε και την πρόταση η οποία έχει υποβληθεί, μνημονεύονται σε όλα εργασίες και μελέτες οι οποίες έχουν γίνει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014, δεν υπάρχει τίποτε καινούργιο. Και όπως σας ανέφερα και πριν έχει εκδοθεί από την Υπηρεσία της Πολεοδομίας στις 10/09/2014 αυτή εδώ η άδεια έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας. Που περιλαμβάνει τοποθέτηση ικριωμάτων, ενδιαιτήσεων, θερμομόνωση κτλ, εξωτερικής όψεως, εσωτερικές διαρρυθμίσεις κτλ, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, θα σας τα δώσω και θα δείτε.

Από τον Σεπτέμβριο του 2014 όταν εκδόθηκε αυτή η οικοδομική άδεια μπορούσε κάλλιστα και εργασίες να γίνουνε και να χρηματοδοτηθεί το έργο, και δεν έγινε τίποτα. Έχοντας την αγωνία για την εξέλιξη του Πανεπιστημίου, κατέθεσα προς τον Περιφερειάρχη δυο ερωτήσεις. Τη μια ερώτηση στις 7 Ιουλίου του 2016, όπου ρωτούσα αν θα προχωρήσει στην δημοσιοποίηση προκήρυξης για τις σχολές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και γιατί μέχρι σήμερα δεν την έχει δημοσιοποιήσει, αναφέροντας και το ιστορικό, μου απάντησε ο Περιφερειάρχης ότι θα το κάνουμε και επανήλθα με νέα ερώτηση στις 23 Ιουλίου του 2017.

Όπου βέβαια χωρίς να το γνωρίζω, λίγες μέρες νωρίτερα είχε βγει η προκήρυξη, η προκήρυξη από την Διαχειριστική Αρχή ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, με τελικό δικαιούχο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και αναμένεται να υποβληθεί η πρόταση για τις Πανεπιστημιακές σχολές της Φλώρινας. Θεωρώντας ότι όλα είναι έτοιμα και ότι αναμένεται η κατάθεση της πρότασης, βρεθήκαμε προ εκπλήξεως. Και ποια είναι αυτή η έκπληξη; Έκπληξη είναι ότι ερχόμαστε τον Σεπτέμβριο του 2017, η Περιφερειακή Αρχή μέσω του τοπικού πόρου, να ζητήσει νέες μελέτες και επικαιροποίηση των μελετών για το Πανεπιστήμιο.

Τη στιγμή που είχαμε οικοδομική άδεια, όχι οικοδομική άδεια, έγκριση εργασιών μικρής κλίμακος, που μπορούσανε να γίνουνε όλες οι εργασίες οι οποίες προβλέπονται σε εκείνη την άδεια, ερχόμαστε τον Σεπτέμβριο του 17 ή μάλλον 30 Οκτωβρίου του 17, να ζητήσουμε έγκριση νέων μελετών ύψους 260 χιλιάδων ευρώ προς την ΑΝΚΟ για επικαιροποίηση των μελετών και για τον νέο αγωγό ο οποίος θα μεταφέρει τα λύματα από το Πανεπιστήμιο προς τον βιολογικό καθαρισμό της πόλης.

Αν δείτε δε και το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει μέσα στο τεχνικό δελτίο, οι μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης θα είναι έτοιμα μετά από εφτά μήνες. Η δε πρόσκληση της Διαχειριστικής Αρχής έχει καταληκτική ημερομηνία 30 Απριλίου του 2018. Πόσοι μήνες είναι μέχρι τότε; 5,5 άρα κάνω λάθος. Από την, στην καλύτερη περίπτωση, η ΑΝΚΟ θα βγάλει τα τεύχη δημοπράτησης σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο το οποίο έχει κατατεθεί, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από εφτά μήνες. Άρα δεν προλαβαίνουμε, δεν προλαβαίνουμε. Αυτή είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών για να προχωρήσουμε στα έργα στο Πανεπιστήμιό μας.

Πρέπει να αναλογιστούνε που απευθύνουν τις κατηγορίες. Και να διαπιστώσουνε με ημερομηνίες και με έγγραφα το τι πραγματικά γίνεται και ποιοι πραγματικά δεν επιταχύνουνε, για να μην χρησιμοποιήσω άλλες εκφράσεις, δεν επιταχύνουνε τις διαδικασίες. Θα μου πείτε το ρυμοτομικό παίζει ρόλο; Εγώ θα σας πω ότι ναι το ρυμοτομικό παίζει ρόλο αλλά σε ποιες περιπτώσεις; Στην κατασκευή ενός καινούργιου κτηρίου. Εδώ δεν έχουμε κατασκευή νέου κτηρίου. Έχω μαζί μου να σας δείξω, αυτό είναι από την έγκριση των εργασιών μικρής κλίμακος, το πείρα με αίτησή μου από την Πολεοδομία, έχει μέσα, υπάρχει μια πλήρης περιγραφή όλων των εργασιών.

Από το 2014 όλα αυτά τα ζητήματα, τα περισσότερα, τα περισσότερα το 98% των ζητημάτων αυτών θα είχαν τακτοποιηθεί. Θα ήμασταν σε καινούργια διαδικασία για το Πανεπιστήμιο μας. Μέχρι σήμερα έχουνε γίνει μηδενικά βήματα, μηδενικά βήματα. Φτάσαμε επαναλαμβάνω μετά από τρία χρόνια πλήρους αδυναμίας επιτάχυνσης των διαδικασιών, να αποφασίζουμε την ανάθεση στην ΑΝΚΟ μελετών ύψους 261 χιλιάδων ευρώ.

Και ξαναλέω θα πρέπει κάποιοι να αναλογιστούνε τι κάνανε αυτά τα τρία χρόνια. Δεν θέλω να προσθέσω άλλα αναφορικά με το θέμα των Πανεπιστημιακών σχολών, θέλω μόνο να πω ότι επιθυμία όλων των Περιφερειακών Συμβούλων της Φλώρινας είναι το Πανεπιστήμιο στην Φλώρινα να ενισχυθεί και να μπορέσει να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην πολιτική και πολιτιστική και κοινωνική ζωή αυτής εδώ της ακριτικής περιοχής. Να θυμίσω ότι η Παιδαγωγική Ακαδημία ιδρύθηκε το 1941 μέσα στην κατοχή, σε δύσκολους καιρούς και δεν πρέπει να είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι δεν θα δώσουμε πραγματικά μάχη για να μη φύγουνε και άλλες σχολές από εδώ.

Και κάποιοι το εποφθαλμιούν και ενδεχομένως να βρίσκουνε αθέμιτους συμμάχους. Θέλω να αναφερθώ για ολίγον και στο θέμα το οποίο απασχόλησε την «Αγία Όλγα» την Οικοκυρική Σχολή. Έχετε παρακολουθήσει τις συνεχιζόμενες αναφορές και κατάθεση στοιχείων. Ενώ ο φάκελος υπήρχε στην επιτροπή ελέγχου του τοπικού πόρου, τελικά παραδόθηκε στην Αντιπολίτευση μετά από αίτημα το οποίο έκανε η κυρία Ζεμπιλιάδου μέσω της Εισαγγελικής συνδρομής. Ζητήθηκε δηλαδή η παρέμβαση του Εισαγγελέα για να δοθεί ο συγκεκριμένος φάκελος.

Και βέβαια να θυμίσω ότι με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου πλέον το έργο θα γίνει με ευθύνη των Υπηρεσιών της Περιφέρειας. Είχε εκχωρηθεί αυτή η δυνατότητα στον σύλλογο Γραμμάτων και Τεχνών, Διάδοσης της Εθνικής Γλώσσας, δεν θυμάμαι πως ακριβώς λέγεται, ο οποίος έκανε, υπόγραψε μέσω του πληρεξουσίου του κάποιες συμβάσεις, υπάρχει ένας προϋπολογισμός ο οποίος φέρει σφραγίδα και υπογραφή Πολιτικού Μηχανικού, αλλά διαπιστώθηκε κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει.

Και βέβαια από τον φάκελο έγιναν και άλλες διαπιστώσεις. Κατά αρχή θέλω να πω ότι δεν θα αναφερθώ καθόλου σε οικονομικά στοιχεία. Ο προϋπολογισμός ο οποίος συντάχθηκε και ο οποίος περιήλθε μέσα στον φάκελο, ενδεχομένως να υιοθετηθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας. Δηλαδή όπως είναι να πάει και να βγει στην δημοπρασία, ανταγωνιστικά. Ενδεχομένως και να τροποποιηθεί, αυτό δεν το ξέρω, αυτό είναι αρμοδιότητα και ευθύνη των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Είμαι όμως βέβαιος, θεωρώ βέβαιο ότι οι τέσσερεις ανάδοχοι οι οποίοι υπέγραψαν και συμβάσεις με τον Σύλλογο, θα καταθέσουν πάλι προσφορές γιατί λογικά είναι μέσα στα πλαίσια μιας καλής εργολαβίας, μιας εργολαβίας η οποία είναι συμφέρουσα και για τους δύο έτσι; και για τον ανάδοχο αλλά και για τον εργοδότη. Συνεπώς θεωρώ δεδομένο ότι στην διαγωνιστική διαδικασία η οποία θα γίνει από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, αυτοί οι τέσσερεις ανάδοχοι θα καταθέσουν προσφορές. Γιατί αν δεν καταθέσουνε θα υπάρχουνε κάποιες άλλες σκέψεις. Θεωρώ ότι οι τέσσερεις ανάδοχοι, το ξαναλέω, θα καταθέσουνε προσφορές.

Και πιστεύω ότι επειδή κάνανε και οικονομική προσφορά συμφέρουσα, θα είναι και αυτοί οι οποίοι θα πάρουνε και θα υπογράψουνε πλέον σύμβαση με την Περιφέρεια και θα εκτελέσουνε και τις εργασίες. Θέλω από την άλλη μεριά, επειδή επαναλαμβάνω κατηγορηθήκαμε ότι βάζουμε τροχοπέδη στην εξέλιξη των έργων, για την συγκεκριμένη ανάθεση, για τις συγκεκριμένες αναθέσεις για την «Αγία Όλγα» και όλα αυτά τα στοιχεία που σας δίνω είναι μέσα από τον φάκελο. Να σας πω ότι η τελική απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο για την ένταξη χρηματοδότησης από τον τοπικό πόρο, όπως εξάλλου φαίνεται και στο έγγραφο της ένταξης, ήταν στις 13 Δεκεμβρίου του 2016.

Η υπογραφή ένταξης στην χρηματοδότηση από τον τοπικό πόρο, είναι στις 22 Μαΐου του 17, έξη μήνες μετά, έξη μήνες μετά. Η δε υπογραφή των συμβάσεων γίνεται στις 24 Μαΐου του 2017, δύο μέρες μετά. Να υποθέσουμε ότι έγινε μια προεργασία, θεμιτό, θεμιτό. Εκείνο όμως το οποίο δημιουργεί κάποια ερωτηματικά είναι ότι όσος ήταν ο προϋπολογισμός της μελέτης, που φέρει υπογραφή και σφραγίδα Μηχανικού, τόσες ήταν και οι συμβάσεις, άρα δεν υπήρξε καμία έκπτωση.

Και αυτός ήτανε και ο λόγος ο οποίος η επιτροπή του τοπικού πόρου δεν συνέχισε την διαδικασία και επέστρεψε τον φάκελο. Δεν θα αναφερθώ στο ότι μεταξύ του πληρεξούσιου του Συλλόγου και του Μηχανικού φαίνεται να υπάρχει μια συγγενική σχέση, αυτά επειδή είναι εμφανές αλλά δεν είναι προφανές και δεν το έχω διασταυρώσει. Και επίσης πρέπει να δούμε και με ποιον τρόπο εξελίχθηκε η όλη διαδικασία. Θέλω να πω ότι δεν υπάρχει περίπτωση άγνοιας νόμου, άγνοια νόμου δεν νοείται από ανθρώπους οι οποίοι διαχειρίζονται υπεύθυνα χρήματα δικά μας, των Ελλήνων φορολογούμενων.

Και θα σας πω τι βγήκε μέσα από τον φάκελο της «Αγίας Όλγας». Πρώτον: Η Μηχανικός η οποία υπογράφει, συντάσσει την μελέτη και υπογράφει την μελέτη, και φέρεται να είναι και η επιβλέπουσα του έργου, είναι συνταξιούχος. Δεν έχει δικαίωμα ούτε υπογραφής, ούτε σφραγίδας, ούτε εκτέλεσης έργου. Και πως το βρήκα; Μπορείτε και εσείς να το βρείτε. Θα μπείτε στην ιστοσελίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου, θα δώσετε το όνομα της συγκεκριμένης Μηχανικού και θα δείτε ότι είναι συνταξιούχος, είναι ομότιμο μέλος. Και έχω και σε φωτοτυπία, θα σας δώσω την αντίστοιχη σελίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Επειδή δε έχω γνωστούς μηχανικούς στην Θεσσαλονίκη, έχω μάθει ότι επί αρκετά χρόνια δεν ασκεί το επάγγελμα. Θα μου πείτε ένας συνταξιούχος μηχανικός δεν μπορεί να έχει ενεργό συμμετοχή; Βεβαίως μπορεί κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Με άδεια του Τεχνικού Επιμελητηρίου και βέβαια αν είναι συνεχιζόμενο έργο το οποίο το έχει αναλάβει πριν από την… Αυτό δεν θα μπει πουθενά, δεν είναι συνεχιζόμενο έργο, ο δε Σύλλογος, απαντάει, βέβαια αυτά θα ειπωθούν πολύ περισσότερο στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ότι μετά από αίτημα της Περιφέρειας αναλαμβάνει την υλοποίηση του έργου.

Και βέβαια στο Περιφερειακό Συμβούλιο το οποίο πιστεύω ότι δεν θα αργήσει να γίνει, θα τεθούνε πολλά ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να τύχουνε και απαντήσεων. Και θα κλείσω λέγοντας και υπενθυμίζοντάς σας αυτό που είπα στην αρχή ότι η άγνοια νόμου δεν νοείται. Στο Άρθρο 117 του Καλλικράτη είναι σαφές ότι Περιφερειάρχης, Αντιπεριφερειάρχης και Περιφερειακός Σύμβουλος δεν μπορεί να έχει σύμβαση κτλ με την Περιφέρεια ύψους άνω των 5 χιλιάδων ευρώ. Και αυτό επηρεάζει και αυτούς. Σας ευχαριστώ.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΣΔΟΥ: Ναι, λέγεται.

Ερώτηση: Να πιαστώ λίγο από το τελευταίο που είπατε για τις συμβάσεις άνω των 5.000 ευρώ, ουσιαστικά είναι σαν να μας λέτε ότι μέλη, μέλος, μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, αυτή την στιγμή έχουν συμβάσεις που δεν επιτρέπεται, με την Περιφέρεια. Αναφέρεστε συγκεκριμένα σε κάποια έργα ή πρόσωπα;

ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΣΔΟΥ: Ναι μεταξύ των αναδόχων του «Αγία Όλγα» περιλαμβάνεται Περιφερειακός Σύμβουλος.

Ερώτηση: Με τι ύψος; Με τι σύμβαση, τι ύψους;

ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΣΔΟΥ: Μαζί με τον Φ.Π.Α στις 25.000 και, μαζί με τον Φ.Π.Α. Καθαρό 20.000 και τόσο.

Ερώτηση: Να ρωτήσω είπατε ότι περιμένετε την απάντηση του Υπουργείου αν θα χρηματοδοτήσει τον κάθετο άξονα, της μελέτης κατά αρχή.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΣΔΟΥ: Δεν περιμένουμε, εγώ έθεσα ερώτημα και ζητάω να μου δώσουνε την αλληλογραφία η οποία έχει γίνει, αν έχει γίνει, αν έχει γίνει, με το Υπουργείο και ζητάω και την απάντηση του Υπουργείου, γιατί μπορεί να υπήρξε αίτημα και να μην υπήρξε απάντηση, μπορεί να μην υπήρξε καθόλου αίτημα.

Ερώτηση: Εκεί θέλω να σταθώ τώρα, ας δεχτούμε ότι υπήρχε το αίτημα, οι τοπικοί μας Βουλευτές μπορούν να φέρουν το θέμα στην Βουλή ώστε να γίνει πιο γρήγορα η διαδικασία; Ζητήθηκε από τους τοπικούς Βουλευτές;

ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΣΔΟΥ: Δεν το ξέρω. Αν υποβλήθηκε το αίτημα θα έπρεπε ο Αντιπεριφερειάρχης να ζητήσει και την συνδρομή τους, δεν ξέρω αν υποβλήθηκε καν αίτημα.

Ερώτηση: Μια διευκρινιστική ερώτηση για το (….01:34) και στην συνέχεια η ερώτηση.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΣΔΟΥ: Ναι.

Ερώτηση: Μας είπατε ότι υπάρχει Περιφερειακός Σύμβουλος ο οποίος έχει υπογράψει σύμβαση άνω των 5.000 ευρώ.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΣΔΟΥ: Ναι.

Ερώτηση: Αυτή είναι σύμβαση μεταξύ της εταιρίας αυτής που έχει ή της Περιφέρειας;

ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΣΔΟΥ: Μεταξύ του Συλλόγου.

Ερώτηση: Μεταξύ του Συλλόγου, αυτό απαγορεύεται;

ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΣΔΟΥ: Βεβαίως γιατί αναφέρεται από πού είναι η χρηματοδότηση, μες στην σύμβαση. Εγώ ζητάω να διερευνηθεί

Ερώτηση: Η ερώτηση λοιπόν.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΣΔΟΥ: Εγώ ζητάω να διερευνηθεί.

Ερώτηση: Όχι επειδή είπατε ότι υπάρχει, το είπατε με βεβαιότητα ότι υπάρχει.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΣΔΟΥ: Το ότι υπάρχει σύμβαση ναι, εγώ ζητάω να διερευνηθεί. Περιφερειακός Σύμβουλος έχει υπογράψει σύμβαση με τον Σύλλογο, ο οποίος χρηματοδοτείται από κονδύλιο της Περιφέρειας.

Ερώτηση: Χαρακτηρίσατε ως ξεπούλημα τον τρόπο με τον οποίο σήμερα η Κυβέρνηση διαχειρίζεται το ζήτημα της ΔΕΗ. Όταν δημιουργήθηκε η μικρή ΔΕΗ δεν ήταν ξεπούλημα τότε; Γιατί εγώ θυμάμαι τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους, ότι και τότε χαρακτηρίζανε ξεπούλημα την μικρή ΔΕΗ, και σήμερα ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται η Κυβέρνηση το ζήτημα της ενέργειας και της ΔΕΗ, χαρακτηρίζεται ως ξεπούλημα.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΣΔΟΥ: Κατά αρχή κύριε Τριανταφυλλίδη ας περιμένουμε λίγες μέρες ακόμα να δούμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις πάνω στη ΔΕΗ. Και να σας παραπέμψω σε εκείνα τα χρόνια και σε εκείνη την περίοδο, πια ήταν η αντίδραση τόσο της δικής μας της παράταξης αλλά και πάρα πολλών φορέων απέναντι σε εκείνες τις διαδικασίες οι οποίες είχαν ακολουθηθεί.

Ερώτηση: Δική σας, δικό σας εφεύρημα ήταν η μικρή ΔΕΗ.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΣΔΟΥ: Δικό μου;

Ερώτηση: Της Κυβέρνησης θέλω να πω.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΣΔΟΥ: Εμείς, εγώ μιλάω σαν Περιφερειακή παράταξη και ως Περιφερειακός Σύμβουλος. Αν έχετε κάτι να απευθυνθείτε προς την Νέα Δημοκρατία, δεν εκπροσωπώ την Νέα Δημοκρατία. Κάτι άλλο το οποίο θα…

– Τα είπατε όλα πολύ αναλυτικά.