ΝΔ - Νέα Δημοκρατία - Λογότυπο

Συνέπειες από την προμήθεια πυραύλων S-400 και κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων από την Τουρκία

Η Ερώτηση του βουλευτή Φλώρινας-ΝΔ κ. Γιάννη Αντωνιάδη, έλαβε αρ. πρωτ: 5117-16/4/2018

Γιάννης ΑντωνιάδηςΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον υπουργό Εξωτερικών

Θέμα: Συνέπειες από την προμήθεια πυραύλων S-400 και κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων από την Τουρκία

Ελλάς το μεγαλείο σου!

Την ώρα που Πούτιν και Ερντογάν αποφασίζουν ποια έθνη και ποια κράτη θα υπάρχουν τα επόμενα 100 χρόνια στη γειτονιά μας (βλέπε: κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων και μελλοντικά βομβών, ανάπτυξη πυραύλων S–400, ματαίωση του υπό ίδρυση κουρδικού κράτους, προσπάθεια απόσπασης μεριδίου από τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο Κύπρου και Ελλάδας), η κυβέρνηση βρίσκεται εγκλωβισμένη στις παγίδες που της έστησε και της στήνει η Τουρκία.

Για παράδειγμα, ασχολείται μόνο με περιστατικά όπως οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, η εμβολή σκάφους του λιμενικού, τους περιπάτους τουρκικών πολεμικών στο Αιγαίο και άλλα εξόχως σοβαρά μεν, αλλά όχι σοβαρότερα δε από τα ανωτέρω προαναφερθέντα.

Την ώρα που συναντώνται και συζητούν Πούτιν και Ερντογάν στην Τουρκία κλείνοντας μας προκλητικά την πόρτα στο μέλλον, βρίσκονταν σε εξέλιξη υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα. Στις ανακοινώσεις του ο πρωθυπουργός δεν βρήκε λέξη να πει για την ανάπτυξη των πυραύλων S–400 και για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στη γειτονιά μας (μείζονος σημασίας για την ασφάλεια της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής). Υπάρχει εθνική πολιτική για τα ζητήματα αυτά;

Η Ελλάδα παραμένει απόλυτος θεατής όλων αυτών των εξελίξεων. Δυστυχώς, και μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφεται η ερώτηση πλην ελάχιστων εντύπων, κανείς δεν ενδιαφέρθηκε (κυβέρνηση, ΜΜΕ, κόμματα, αναλυτές, πανεπιστημιακοί κ.λπ.) για τα συγκεκριμένα θέματα. Άμεσα η κυβέρνηση όφειλε να καταγγείλει στο ΝΑΤΟ την ανάπτυξη των S–400, να ζητήσει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας (μέχρι και έξοδο της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ), καθώς και την προμήθεια ανάλογων σύγχρονων οπλικών συστημάτων για την αντιμετώπιση των S–400.

Παράλληλα, να καταγγείλει στον ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων από την Τουρκία στη γειτονιά μας. Η Τουρκία είναι μία σεισμογενής περιοχή. Ο κίνδυνος είναι τεράστιος. Είναι εμφανέστατο ότι απώτερος στόχος της Τουρκίας είναι η κατασκευή πυρηνικής βόμβας και μόνο. Η Ελλάδα όφειλε να ζητήσει άμεσα την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία καθώς επίσης και ενδελεχή έλεγχο στην τήρηση των όρων ασφαλείας (σε περίπτωση μη ματαίωσης).

Τελικά η Τουρκία πέτυχε το στόχο της αφού μας κρατά απασχολημένους με τα προαναφερθέντα θέματα-προβλήματα, την ώρα που η ίδια ασχολείται με την υλοποίηση υψηλών στρατηγικών στόχων όπως η υφαρπαγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από Ελλάδα- Κύπρο, οι S–400, τα πυρηνικά εργοστάσια, οι πυρηνικές βόμβες, η ματαίωση δημιουργίας κουρδικού κράτους και άλλα.

Ήδη έπρεπε να ληφθούν έκτακτα μέτρα σε όλα τα επίπεδα (πολιτικά, διπλωματικά, οικονομικά, στρατιωτικά) για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους. Ήδη ο πρωθυπουργός έπρεπε να έχει ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις, την ομογένεια κ.ά. και να βρουν από κοινού λύσεις αντί να στέλνει διχαστικά μηνύματα.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Θα καταγγείλετε σε ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση κ.ά. την προμήθεια πυραύλων S–400 από την Τουρκία και θα ζητήσετε μέχρι και την αποπομπή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ;
  2. Θα ζητήσετε να εφαρμοστεί από την Τουρκία ό,τι εφαρμόσαμε και εμείς με τους S-300, δηλαδή τη μη ανάπτυξή τους;
  3. Θα ζητήσετε την προμήθεια σύγχρονων πυραυλικών συστημάτων δυτικού τύπου από τους συμμάχους μας για την αντιμετώπιση των S–400;
  4. Θα καταγγείλετε σε ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στη γειτονιά μας (με όλους τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονούν για την ευρύτερη περιοχή) και θα ζητήσετε έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ;
  5. Θα ζητήσετε επιτέλους κυρώσεις οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές σε βάρος της Τουρκίας αν δεν συμμορφωθεί;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Γιάννης Αντωνιάδης


Διαφήμιση - ΗΧΩ Φλώρινας Ramona Pizza - 2