ερημοποιημένο έδαφος

Τεράστιες εκτάσεις γης ερημοποιούνται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο!

Οι επιστήμονες του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ε.Ε. (JRC) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου παρουσιάζοντας τον νέο Παγκόσμιο Άτλα Ερημοποίησης (World Atlas of Desertification) που δείχνει ολοφάνερη υποβάθμιση του εδάφους του πλανήτη μας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Άτλα έχει υποβαθμιστεί έκταση που φτάνει τα τρία τέταρτα των εδαφών της γης κυρίως εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας αλλά και περιβαλλοντικών πιέσεων. Η υποβαθμισμένη έκταση μπορεί να φτάσει το 90% των εδαφών της γης τα επόμενα 30 χρόνια.

Στις αιτίες της ερημοποίησης μεταξύ άλλων συγκαταλέγονται ο σύγχρονος καταναλωτικός τρόπος ζωής, η ρύπανση του περιβάλλοντος, η αλλαγή χρήσεων γης, η κλιματική αλλαγή αλλά και ο συνεχώς αυξανόμενος πληθυσμός της γης. Όλα αυτα έχουν ως συνέπεια κάθε χρόνο να υποβαθμίζεται, να διαβρώνεται και να καθίσταται ακατάλληλη για κατοίκιση ή καλλιέργεια, έκταση ίση περίπου με την μισή Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ήπειροι που επηρεάζονται πιο πολύ από το φαινόμενο της ερημοποίησης είναι η Ασία και η Αφρική. Στα εδάφη τους μεγαλώνουν ολοένα και περισσότερα οι κίνδυνοι που έχουν να κάνουν με τη διατροφική ασφάλεια ενώ αυξάνονται συνεχώς οι μεταναστευτικές ροές προς τη Δύση. Στα επόμενα 30 χρόνια εκτιμάται ότι πάνω από 700 εκατ. άνθρωποι θα εκτοπιστούν από τις βάσεις τους εξαιτίας της υποβάθμισης του εδάφους που συνεπάγεται μείωση των πόρων διαβίωσης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες έως το 2050, σε παγκόσμιο επίπεδο, η ερημοποίηση των εδαφών της γης θα έχει οδηγήσει σε απώλεια του 10% της απόδοσης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο είναι η Κίνα, περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής αλλά και η Ινδία. Η ερημοποίηση όμως απειλεί και την Ε.Ε.

Κάθε χρόνο, το κόστος από την υποβάθμιση των εδαφών στην Ε.Ε. είναι τεράστιο (δεκάδες δισεκ. ευρώ). Εκτιμάται ότι περίπου το 8% των εδαφών της Ε.Ε. απειλείται από σταδιακή ερημοποίηση. Ανάμεσα στις χώρες που επηρεάζονται είναι και η Ελλάδα και η Κύπρος αλλά και οι Ισπανία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Ιταλία, Κροατία, Μάλτα, Ρουμανία, Ουγγαρία και Λετονία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Άτλα Ερημοποίησης πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν δραστικά μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί συστηματικά η υποβάθμιση των εδαφών της γης. Μερικές από τις λύσεις που προτείνονται είναι η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και η προώθηση της φυτοφαγικής διατροφής, η μείωση της σπατάλης στην κατανάλωση τροφίμων αλλά και η με κάθε τρόπο αύξηση των αποδόσεων των γεωργικών καλλιεργειών.

Πηγή: NewsBeast


Διαφήμιση - ΗΧΩ Φλώρινας Ramona Pizza - 2