Κέρμα 2 ευρώ - Κοινή όψη

Τι θα απεικονίζει το νέο ελληνικό κέρμα των 2 ευρώ;

Εκδόθηκε προεδρικό διάταγμα σύμφωνα με το οποίο θα κυκλοφορήσουν νέα αναμνηστικά μεταλλικά κέρματα των 2 ευρώ, κοπής 2018, με δύο νέες παραστάσεις:

  • Κωστής Παλαμάς – 75 χρόνια μνήμης
  • 70 χρόνια από την ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα

Για το κάθε ένα από τα παραπάνω θέματα θα κοπούν και θα τυπωθούν 750.000 τεμάχια. Ως γνωστόν τα κέρματα του ευρώ έχουν μια κοινή όψη και μια εθνική όψη ανάλογα με τη χώρα για την οποία τυπώνονται.

Κέρμα 2 ευρώ - Κωστής Παλαμάς

Για το πρώτο θέμα (Κωστής Παλαμάς – 75 χρόνια μνήμης) στην εθνική όψη του κέρματος θα υπάρχουν περιμετρικά τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ στο κέντρο (πυρήνας) θα απεικονίζεται πορτραίτο του Έλληνα ποιητή. Επίσης θα αναγράφονται οι λέξεις «Ελληνική Δημοκρατία» και «Κωστής Παλαμάς» καθώς και το έτος κοπής (2018).

Το πορτραίτο του ποιητή είναι του καλλιτέχνη Γιώργου Σταματόπουλου, το μονόγραμμα του οποίου εμφανίζεται στα δεξιά του πορτραίτου. Η ονομαστική αξία (2 ευρώ) δεν θα αναγράφεται στην εθνική όψη παρά μόνο στην κοινή.

Κέρμα 2 ευρώ - Ρόδο Δωδεκανήσων

Για το δεύτερο θέμα (70 χρόνια από την ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα), στην εθνική όψη πάντα, θα υπάρχουν και πάλι τα 12 αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ στον πυρήνα του κέρματος θα απεικονίζεται ένα ρόδο («λαλούν σύμβολο» της Ρόδου) το οποίο είναι εμπνευσμένο από ένα αρχαίο νόμισμα που βρέθηκε στα Δωδεκάνησα.

Γύρω από το ρόδο θα υπάρχει σχηματοποιημένος κυματισμός. Επίσης, στον πυρήνα θα αναγράφονται οι λέξεις «Ελληνική Δημοκρατία» και «1948-2018 Η Ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα» όπως και το μονόγραμμα του καλλιτέχνη που φιλοτέχνησε το ρόδο Γιώργου Σταματόπουλου. Η ονομαστική αξία (2 ευρώ) δεν θα αναγράφεται στην εθνική όψη παρά μόνο στην κοινή.

Πηγή: dikaiologitika.gr


Διαφήμιση - ΗΧΩ Φλώρινας Ramona Pizza - 2