Πρόσκληση

Το έθιμο «Λαζαρίνες» παρουσιάζει η Εθνογραφική Ομάδα του Αρχείου Ιστορίας και Τέχνης την Παρασκευή 30/3/2018

ΑΦΙΣΑ - "Λαζαρίνες"

Το Αρχείο Ιστορία & Τέχνης και τα μέλη της Εθνογραφικής του Ομάδας σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσίας σας τις εκδηλώσεις «Λαζαρίνες Καισάρειας 2018» και να γίνετε «Κοινωνοί» του Πατροπαράδοτου Εθίμου. Η Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018 στην Καισάρεια Κοζάνης. Έναρξη του εθίμου στις 5 το απόγευμα.

Με τιμή
Το Δ.Σ.


Κουβαλούν στην «πλάτη» τους, παρακαταθήκη βαριά..διασώζουν  μνήμες, τραγούδια και αργόσυρτους χορούς του Πατροπαράδοτου εθίμου, και μέσα από τον όρκο τους με το πήδημα στην πυροστιά, (αρχέγονο κατάλοιπο  – πυρά + εστία), πηδώντας πάνω από το αυγό και από το λάπατο, δίνουν υπόσχεση αγάπης και φιλίας. Υποχρέωσή τους είναι να συμπάσχουν στον πόνο της Υπεραγίας Θεοτόκου μέσα από το δράμα που περνάει αυτές τις μέρες με την σταύρωση του μοναχογιού της… κόρες και μάνες οι ίδιες… καταλαβαίνουν τον πόνο… και γι αυτό θα μοιρολογήσουν μπρός στο εικόνισμά της, ευλαβικά… «Καλημερά σου Παναγιά, καλώς τις Λαζαρίνες…»

Πιστές στο έθιμο και σε αυτά που κληρονόμησαν οι Λαζαρίνες της Εθνογραφικής μας Ομάδας, θα φέρουν εις πέρας και φέτος την υποχρέωση, τιμώντας, όχι μόνο το έθιμο, αλλά  συνάμα και αυτές που «έφυγαν» από κοντά μας. Φόρος τιμής λοιπόν για τις Λαζαρίνες που κράτησαν αλώβητο το έθιμο στο πέρασμα των αιώνων, για να το μεταλαμπαδεύσουν στις επόμενες γενεές ως ιερά και όσια της Φυλής μας …

Ελάτε κι εσείς εφέτος κοντά μας τούτες τις μέρες, και ¨κοινωνήστε¨ με το έθιμο της ΛΑΖΑΡΙΝΑΣ καθώς και με τους αργόσυρτους τελετουργικούς χορούς και τραγούδια.


Διαφήμιση - ΗΧΩ Φλώρινας Ramona Pizza - 2