Π.Α.ΜΕ

Το Π.Α.ΜΕ Υγείας-Πρόνοιας για την απεργία στην 25 Απρίλη

Μαζικές προσλήψεις, Αυξήσεις και Δωρεάν Υγεία – ΟΧΙ δαπάνες για τα ΝΑΤΟϊκά Σφαγεία

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Στάση Εργασίας (10 π.μ. έως 3 μ.μ.) στην Αττική – 24ωρη Απεργία στην υπόλοιπη Ελλάδα

Συγκέντρωση στις 10:30 στην 1η ΥΠΕ και Πορεία στο Υπουργείο Υγείας

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Καταλαβαίνουμε όλοι ότι η επίθεση στα δικαιώματα μας δεν έχει τέλος.  Όποια πτυχή της ζωής μας κι αν κοιτάξουμε, θα δούμε σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που κλιμακώνονται και καταργούν δικαιώματα κατακτημένα με θυσίες και αίμα, με αγώνες πολλών δεκαετιών.

Η σχεδιαζόμενη μείωση του αφορολόγητου (που θα μας επιβαρύνει κατά 650 ευρώ ετησίως), ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018 (που περιλαμβάνει αύξηση της φορολογίας για τις λαϊκές οικογένειες κατά 900 εκατ. ευρώ και αντίστοιχη μείωση 200 εκατ. ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις), η επέκταση των πλειστηριασμών (με την «προστασία» των ΜΑΤ), οι ιδιωτικοποιήσεις και οι νέες επιδοτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων αποδεικνύουν ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τα «πρωτογενή πλεονάσματα» και τη «δίκαιη ανάπτυξη».

Οι διακηρύξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ότι  φτάνουμε στο «τέλος των μνημονίων», χωρίς να έχουν καταργήσει ούτε ένα μνημονιακό νόμο των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ενώ ετοιμάζονται να ψηφίσουν τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης και προετοιμάζουν το επόμενο μνημόνιο, που θα πλασάρουν ως το «Εθνικό στρατηγικό σχέδιο», αποσκοπούν μόνο στο να εμποδίσουν η αγανάκτηση μας να μετατραπεί σε οργανωμένη δράση για τα δικαιώματα μας.

Τα αντιλαϊκά μέτρα στην υγεία υπηρετούν  το στόχο της «δίκαιης ανάπτυξης»

Προσπαθούν να κρύψουν ότι η ανάπτυξη, δηλαδή η ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, απαιτεί φθηνούς εργαζόμενους, με ανεπαρκείς κρατικές παροχές υγείας.

Γι’ αυτό, προωθούν την παραπέρα λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», που θα καλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας, από την «πώληση» υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και το νομοσχέδιο για την «επανεκκίνηση και ολοκλήρωσης της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» που αποσκοπεί στο να αποποιηθεί ακόμη περισσότερο το κράτος την ευθύνη για τη νοσηλεία και αποκατάσταση των ψυχικά ασθενών, να την μετακυλήσει στους ασθενείς και τις οικογένειες τους και να διευρυνθεί το πεδίο της επιχειρηματικής δράσης σε αυτόν τον τομέα.

Γι’ αυτό, η κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες υγείας και τον ΕΟΠΥΥ για το 2018 είναι μειωμένη κατά 638 εκατομμύρια ευρώ (σε σχέση με πέρυσι)  ενώ ταυτόχρονα η συγκυβέρνηση υπερηφανεύεται για το πλεόνασμα (το δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2018 έφτασε τα 2,7 δις ευρώ και προορίζεται για τους δανειστές και νέες επιδοτήσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες) και συνεχίζει να ξοδεύει δις ευρώ για νατοϊκούς εξοπλισμούς και συμμετοχές σε ΝΑΤΟϊκές επεμβάσεις.

Γι’ αυτό, ο αριθμός των μονίμων εργαζομένων στην υγεία μειώθηκε κατά 1619 εργαζόμενους την τριετία 2015 – 2017, αφού οι πολυδιαφημιζόμενες προσλήψεις δεν καλύπτουν ούτε τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις, ενώ ταυτόχρονα, επεκτείνουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, δηλαδή δουλειά με ημερομηνία λήξης και μειωμένα δικαιώματα, όπου οι εργαζόμενοι πληρώνονται κυρίως από  τα έσοδα των νοσοκομείων και προγράμματα του ΟΑΕΔ (δηλαδή από τις εισφορές μας).

Γι’ αυτό, άλλωστε, τα μέτρα που προωθούνται βρίσκονται σε όλες τις προτάσεις των ενώσεων των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των μεγαλοκλινικαρχών, των ασφαλιστικών εταιρειών. Οι επιχειρηματικοί όμιλο ζητούν μέτρα και η συγκυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα μας.

Η πολιτική τους γεννά φτώχεια – πολέμους – προσφυγιά

Για να προωθήσει τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, που διεκδικούν μερίδιο από τη λεία του ανταγωνισμού για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας, η συγκυβέρνηση παίρνει ενεργά μέρος στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ενάντια σε άλλους λαούς, με διακηρυγμένο στόχο τη λεγόμενη “γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας”.

Είναι ψέμα ότι η Ελλάδα δε συμμετέχει στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα, όταν η κυβέρνηση έχει μετατρέψει την χώρα μας σε ξέφραγο αμπέλι για τους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς και για αυτό δέχεται διαρκώς τα συγχαρητήρια των ΗΠΑ. Ενώ έφτασε στο σημείο να χτυπήσει με ΜΑΤ και χημικά την αντιπολεμική διαδήλωση σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και μαθητών, για να υπερασπιστεί το άγαλμα – σύμβολο του αιματοβαμμένου αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Η πρόσφατη επίθεση ΗΠΑ – Βρετανίας – Γαλλίας στη Συρία σηματοδοτεί νέα όξυνση του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία και άλλες χώρες για τον έλεγχο του ενεργειακού πλούτου και των σφαιρών επιρροής στην περιοχή μας.

Ο ανταγωνισμός ενεργοποιεί διαδικασίες αμφισβήτησης και επαναχάραξης των συνόρων, που φέρνουν την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και την απειλή πολεμικής ανάφλεξης στο Αιγαίο. Ο ρόλος σημαιοφόρου των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ στα επιθετικά τους σχέδια στην περιοχή, που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όχι μόνο δεν αποτελεί εγγύηση για την ειρήνη, αλλά αντίθετα πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο ο λαός να πληρώσει ακριβά την επιδίωξη της άρχουσας τάξης να διασφαλίσει τα κέρδη και την εξουσία της. Αυτό επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, η ένταση των τουρκικών διεκδικήσεων και αμφισβητήσεων.

Δεν αρκεί να αγανακτούμε. Να παλέψουμε για το δίκιο μας

Διεκδικούμε ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, τη μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ένταξη στα ΒΑΕ όσων εργάζονται στις αντίστοιχες συνθήκες. Αγωνιζόμαστε για σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση και κατάργηση όλων των πληρωμών και της επιχειρηματικής δράσης.

Απαιτούμε να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις. Να φύγουν άμεσα τα ΝΑΤΟικά πλοία από το Αιγαίο. Καμία αλλαγή συνόρων, όπως αυτά καθορίζονται από τις διεθνείς συνθήκες. Να επιστρέψουν όλοι οι Έλληνες στρατιώτες και αποστολές που βρίσκονται έξω από τα σύνορα.

Σας καλούμε να παραμερίσουμε τις δυνάμεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού που βάζουν εμπόδια στον αγώνα. Αρνήθηκαν να προκηρύξουν ΑΠΕΡΓΙΑ τη μέρα που ψηφιζόταν ο Νόμος για το χτύπημα στην απεργία, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την απαγόρευση μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αναλάβει να υπερασπίζονται και να εξωραΐζουν την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική ενώ οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, που έχουν την πλειοψηφία στην ΠΟΕΔΗΝ, κάνουν ότι μπορούν για να επιστρέψουν τα κόμματα τους στην κυβερνητική εξουσία για να αναλάβουν τη συνέχιση του αντιλαϊκών μέτρων. Μαζί, καλλιεργούν επικίνδυνες αυταπάτες ότι τάχα μπορεί να υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη με «κοινωνικό πρόσημο» από την οποία θα βγαίνουν κερδισμένοι και οι καπιταλιστές και οι εργαζόμενοι.

Για να αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να στρέφεται ενάντια στον κοινό μας εχθρό: τους επιχειρηματικούς ομίλους, το κράτος τους και την Ε.Ε.–ΔΝΤ. Να συμβάλει στο να ανοίξουμε το δρόμο για ριζικές αλλαγές ώστε οι παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας και οι επιστημονικές εξελίξεις να αξιοποιούνται για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Σε αυτό το δρόμο σε καλούμε να βαδίσουμε μαζί.


Διαφήμιση - ΗΧΩ Φλώρινας Ramona Pizza - 2