«105 χρόνια Ελευθερία» – Επιστημονική ημερίδα στο Αμύνταιο (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιστημονική ημερίδα «105 Χρόνια Ελευθερία» που πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο Αμυνταίου, την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017, σε συνδιοργάνωση του Δήμου Αμυνταίου με το Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού «Μέλαθρον Αναστασίου και Ιουλίας Μπίλλη» και τη Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδας – Αυστραλίας, στα πλαίσια των Επιστημονικών, Εκκλησιαστικών, Πολιτιστικών και Πολιτισμικών εκδηλώσεων με θέμα: «Εκκλησία – Μακεδονία – Ελλάδα: Τρείς ταυτόσημοι αιώνιαι αξίαι και οντότητες. Χρόνια 105 απελευθέρωσης της Μακεδονίας από τον Οθωμανικό ζυγό».

Χαιρετισμούς απηύθηναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητος, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας κ. Θεοπίστη Πέρκα, ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Στέφανος Μπίρος, ενώ επιστολή έστειλε ο Βουλευτής Φλώρινας κ. Γιάννης Αντωνιάδης.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο συνεργάτης του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών, κ. Μιχαήλ Χρυσανθόπουλος, ο οποίος ανέλυσε το θέμα: «Η επίδραση του Βουλγαρικού Σχίσματος μέσω του VMRO στους πληθυσμούς των Β.Δ. περιοχών της Μακεδονίας (1870 – 1916)».

Ακολούθησε η έναρξη του συμποσίου από τον Δήμαρχο Αμυνταίου κ. Κώστα Θεοδωρίδης και έπειτα η Ά Συνεδρία, με πρόεδρο τον Αρχιμαδρίτη Ειρηναίο Χατζηεφραιμίδη, Καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα: «Θεσμοί και πρόσωπα στον αγώνα για την ελευθερία».

Εισηγητές της Ά Συνεδρίας ήταν ο κ. Αθανάσιος Αγγελόπουλος, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Αρπαγέντες, υπό αμφισβήτηση ή κλειστοί Ιεροί Τόποι Λατρείας των Ορθοδόξων Κοινοτήτων στο Βιλαέτι Μοναστηρίου 1870 – 1912 από τις ξένες θρησκευτικές προπαγάνδες στη Μακεδονία», ο κ. Μιχαήλ Τρίτος, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που ανέπτυξε το θέμα «Έθνος και Εκκλησία στον Μακεδονικό Αγώνα», και ο κ. Ηλίας Μογλενίδης, Υποψήφιος Διδάκτωρ Θεολογικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ’ ο Μεγαλοπρεπής και ο Μακεδονικός Αγώνας».

Ακολούθησε η Β’ Συνεδρία με πρόεδρο τον κ. Γρηγόριο Λιάντα, Επίκουρο Καθηγητή Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης και θέμα: «Όψεις ιστορίας Βαλκανικών Πολέμων», και εισηγητές την κ. Σοφία Ηλιάδου – Τάχου, Καθηγήτρια Ιστορίας της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που ανέπτυξε το θέμα «Η εκπαίδευση στη Δυτική Μακεδονία και στην Άνω Μακεδονία (Μοναστήρι – Αχρίδα) την περίοδο 1840 – 1914», τον κ. Παναγιώτη Τζουμέρκα, Επίκουρο Καθηγητή Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, με θέμα «Το ατύχημα της 5ης Μεραρχίας και η τύχη της περιοχής του Αμυνταίου κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο», ενώ ο κ. Μογλενίδης ανέπτυξε το θέμα «Το Αμύνταιο κατά τον Μακεδονικό Αγώνα» εκ μέρους του κ. Αθανάσιου Καραθανάση, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος απουσίαζε λόγω ανειλημένων υποχρεώσεων.

Το συμπόσιο συντόνισε ο κ. Γεώργιος Τρυφωνόπουλος, Θεολόγος.