2ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων Δ. Μακεδονίας στη Βίγλα Πισοδερίου (ΒΙΝΤΕΟ)


Ένα διήμερο πανέμορφων εκδηλώσεων λαογραφικής και θρησκευτικής παράδοσης και ανάπτυξης της ορεινής υπαίθρου επιφύλαξε στο εξαιρετικό πλήθος των παρευρισκομένων του το 2ο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων Δυτικής Μακεδονίας που έλαβε χώρα στις 19 και 20 Αυγούστου 2017 στη Βίγλα Πισοδερίου Φλώρινας!
Η 1η μέρα του Ανταμώματος έγινε στο σκεπαστό θερινό κατάλυμα του Χιονοδρομικού Βίγλας Πισοδερίου Φλώρινας όπου, μετά την έναρξη και τους προβλεπόμενους χαιρετισμούς, έγιναν εξαιρετικές εισηγήσεις για την ανάπτυξη της ορεινής υπαίθρου στη χώρα μας, τις τοπικές ορεινές κοινότητες της περιοχής και το μέγα θέμα, Πατροκοσμάς και Φλώρινα!
Ακολούθησαν βραβεύσεις ζώντων και εύφημες μνείες παλαιών, μη εν ζωή, τσελιγκάδων!
Ακολούθησε ένα κεφάτο και ζωντανό σαρακατσάνικο γλέντι μέχρι πρωΐας, με την ορχήστρα του Κώστα Ζαραλή και τραγουδιστές τους Σταύρο Μπόνια, Δημήτρη Χατζηπλή και Σπύρο Γιαννιό!
Την εκδήλωση χαιρέτησαν και τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Πρεσπών κ. Παναγιώτης Πασχαλίδης, ο Σχης Υποδ/κητής 9ης Ταξιαρχίας Πεζικού κ. Γκίκας Φώτιος, εκπροσωπώντας τον Αρχηγό ΓΕΣ κ.Αλκιβιάδη Στεφανή, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φλώρινας κ. Παλιογιάννης Δημήτριος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Φλώρινας Επιπυραγός κ. Μιαούλης Ιωάννης, ο Διοικητής της 3ης ΜΣΕΠ κ. Παρασχίδης Γεώργιος, ο Βουλευτής Κοζάνης κ. Γεώργιος Κασαπίδης, ως εισηγητής, ο αιδεσιμότατος πατέρας Παρδάλης Σωτήριος, ως ομιλητής και εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πισοδερίου κ. Θωμάς Μούσιας, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αλώνων κ. Τσώτσος Χρήστος, ο Πρόεδρος του Δασικού Συνεταιρισμού Πισοδερίου κ. Παντελής Δάφας, ως εισηγητής, ο Πρόεδρος του ΦΣΦ «Αριστοτέλης» Φλώρινας κ. Ραπτόπουλος Κώστας και πολλοί επώνυμοι ποιμένες και αγρότες της περιοχής!
Από τους σαρακατσάνους παρευρέθηκαν ο κ. Στέργιος Μακρής, ως εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων, ο κ. Γιάννης Πιστόλας, εκ μέρους του Λαογραφικού Μουσείου σαρακατσαναίων Σερρών, οι Πρόεδροι Συλλόγων μετά των χορευτικών τμημάτων τους κ.κ Φαρμάκης Ιωάννης, του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Κορδελιού Ο ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ, Πολίτης Λευτέρης, Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Φοιτητών Θες/νίκης Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ, Κατσαρός Παναγιώτης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Λάρισας Ο ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ, και Τάκης Γαλλής, Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Επαρχίας Αγιάς Λάρισας.
Επίσης παρευρέθησαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θες/νίκης Η ΕΝΩΣΗ κ. Ανδρέας Μουλαράς, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ελασσόνας κ. Αριστείδης Παρλάντζας, ενώ εκπροσωπήθηκαν οι Σύλλογοι Φθιώτιδας από τον ταμία τους κ. Κυρατζή Λάμπρο και ο Πανελλαδικός Σύλλογος Αττικής δια του Αντιπροέδρου κ. Βασίλη Νάκα, γιο του αείμνηστου τραγουδιστή Κώστα Νάκα!
Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν οι πρώην Πρόεδροι ΠΟΣΣ, που κατάγονται από την Περιοχή Φλώρινας κ.κ. Φαρμάκης Ευριπίδης, Γιαννιώτης Θεόδωρος και Κυργιάννης Δημήτριος, καθώς και ο εν ζωή διατελέσας τσέλιγκας κ. Νικόλαος Χατζηπλής, πατέρας του τραγουδιστή Δημήτρη Χατζηπλή.
Εύφημος μνεία αποδώθηκε, μετά θάνατον, στους διατελέσαντες τσέλιγκες της περιοχής Ανδρέα Ζαραλή, Δημήτριο Μπομπότα (και στον ιστοριοδίφη γιό του, αείμνηστο Πέτρο Μπομπότα) καθώς και στον Χρήστο Γιαννακό!
Εξαιρετικά τιμήθηκε ο Αρχηγός ΓΕΣ κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ένεκα του λόγου ότι ο Ελληνικός Στρατός χορήγησε στον Σύλλογό 8 μεγάλες σκηνές επιτελικού τύπου, για τις ανάγκες σκέπαστρων του κοινού της 2ης μέρας του Ανταμώματος, με μέριμνα του τοπικού Σ/χη Δ/τή του 1ου Συντάγματος Πεζικού Φλώρινας, κ. Παπαστεφανή Ερμόλαου!
Επίσης, για τον λόγο στησίματος των σκηνών τιμήθηκε η τοπική ΛΕΦΕΔ Φλώρινας (Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων) δια του Προέδρου της κ. Χατζή Γεώργιου!
Συγκεκριμένα, δόθηκαν αναμνηστικά ποιμενικά ταγάρια, με τσίπουρο και τοπικά γλυκά κουταλιού Φλώρινας, σε όλους τους τιμώμενους και τους απογόνους τους!
Η εκδήλωση της 1ης μέρας του Ανταμώματος ήταν αφιερωμένη στην ορεινή ανάπτυξη (ορεινή προβατοτροφία, ορεινές καλλιέργειες – φασόλια και δασικοί συνεταιρισμοί), τις ορεινές κοινότητες και τον Πατροκοσμά.
Ξεχώρισαν οι εισηγήσεις του Βουλευτή Κοζάνης κ. Γιώργου Κασαπίδη για την ορεινή προβατοτροφία και του Πρόεδρου του Συνεταιρισμού Δασοκτημόνων Πισοδερίου κ. Παντελή Δάφα!
Ξεχώρισε επίσης η ομιλία του αιδεσιμότατου ιερέα, εκπρόσωπου της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Σωτήριου Παρδάλη, με θέμα ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑΣ ΚΑΙ ΦΛΩΡΙΝΑ!
Η 2η μέρα ξεκίνησε με παρουσίαση δρώμενων της ποιμενικής ζωής των Σαρακατσαναίων, ομιλία από τον χοροδιδάσκαλο του συλλόγου «ΛΥΓΚΗΣΤΕΣ» Φλώρινας κ. Γιάννη Κωνσταντίνου με θέμα «Δασκαλοκάλυβο, μαθητές και καλυβοδάσκαλος», ακολούθησε επίδειξη του παραδοσιακού Σαρακατσάνικου αθλήματος του τραβήγματος της γκλίτσας ενώ η μέρα έκλεισε με χορευτικά, αφιέρωμα στον Πατροκοσμά και ανοιχτό χορό και γλέντι!Διαφήμιση - ΗΧΩ Φλώρινας Ramona Pizza - 2