Ειδήσεις - εφημερίδα

4000 επιχειρήσεις πρέπει να σπεύσουν άμεσα να κατοχυρώσουν τον όρο «Μακεδονία» στις διεθνείς αγορές

Περίπου 4000 είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν στα προϊόντα τους ή στην εταιρική τους ταυτότητα τον όρο «Μακεδονία» και πρέπει το συντομότερο να κατοχυρώσουν αυτό το σήμα στις διεθνείς αγορές για να αποφύγουν προβλήματα μετά τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Αθανάσιος Σαββάκης έδωσε χθες στοιχεία στη δημοσιότητα σε συνάντηση με δημοσιογράφους και αναγνώρισε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προβούν σε διεθνείς κατοχυρώσεις των επωνυμιών και των σημάτων τους για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα στις ξένες αγορές. Μάλιστα τόνισε ότι η κατοχύρωση πρέπει να γίνει άμεσα και αναφέρθηκε στην δωρεάν νομική συνδρομή που μπορεί να παρέχει ο ΣΒΒΕ.

Πιο συγκεκριμένα η κατοχύρωση πρέπει να γίνει είτε στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας του Αλικάντε της Ισπανίας (EUIPO) που καλύπτει τις χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (κόστος 2000 ευρώ πλέον των τελών), είτε στο γραφείο WIPO στη Γενεύη που αφορά σε διεθνείς δραστηριότητες (κόστος 8000 ευρώ ανά επωνυμία).

Ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ επεσήμανε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επιδείξει ολιγωρία στο θέμα των κατοχυρώσεων, με αποτέλεσμα στο γραφείο της Γενεύης να μην υπάρχει καμία ελληνική κατοχύρωση ονόματος ενώ υπάρχουν δυο από εταιρίες της FYROM. Στο μητρώο του Αλικάντε υπάρχουν μόλις 24 ελληνικές εταιρίες που έχουν κατοχυρώσει τον όρο «Μακεδονία» ως επωνυμία ή ονομασία προέλευσης.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να ακολουθήσουν και μια λύση χαμηλότερου κόστους με την υπογραφή διμερών συμφωνιών ανά αγορά διοχέτευσης των προϊόντων.

Ο κ. Σαββάκης δεν τοποθετήθηκε ουσιαστικά επί της συμφωνίας των Πρεσπών αλλα είπε ότι κάποτε έπρεπε να δοθεί λύσει και πως υπήρχε μια εκκρεμότητα που κόστισε αρκετά όλα αυτά τα χρόνια στις επιχειρήσεις της Β.Ελλάδας υποστηρίζοντας πως η συμφωνία έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Πηγή: Καθημερινή


Διαφήμιση - ΗΧΩ Φλώρινας Ramona Pizza - 2