Σύσκεψη για τα αδιέξοδα και το μέλλον του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Αμυνταίου -ΚΕΦΙΑΠ (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα αδιέξοδα του παρόντος και οι προοπτικές για το μέλλον του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Αμυνταίου (ΚΕΦΙΑΠ – πρώην ΚΑΦΚΑ) βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με πρωτοβουλία του Δήμου Αμυνταίου, στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Κέντρου. Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, κάτι που μαρτυρά το έντονο ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας, έγινε ανοιχτή συζήτηση σχετικά με την παρούσα κατάσταση και τα προβλημάτα που αντιμετωπίζει το Κέντρο. Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Κώστας Θεοδωρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας κ. Ρούσης Αλεξανδρής, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Π.Δ.Μ. για θέματα Υγείας και Κοινωνικής Συνοχής κ. Γιώργος Αντωνιάδης, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Φλώρινας, ως εκπρόσωπος και της 3ης ΥΠΕ, κ. Γιώργος Χιωτίδης, ο εκπρόσωπος της ΠΟΑμεΑ Δ. Μακεδονίας κ. Βασίλης Κούτσιανος, ο εκπρόσωπος του Παραρτήματος Μακεδονίας – Θράκης του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών κ. Αυγουστίδης Γεώργιος, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Ατόμων με αναπηρία Αμυνταίου κ. Θεοδώρα Ηλία, ο πανοσιολογιότατος πάτερ Σεβαστιανός, το προσωπικό του κέντρου, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων με αναπηρία, πολιτιστικών συλλόγων και πολιτικών φορέων της Δ. Μακεδονίας, νοσηλευόμενοι καθώς και απλοί πολίτες.

Το ευρύτερο πλαίσιο της συζήτησης έθεσε ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Κώστας Θεοδωρίδης, ο οποίος έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του Κέντρου, αναφέροντας έπειτα ότι ο Δήμος Αμυνταίου ανέλαβε αυτήν την πρωτοβουλία αν και το Κέντρο δεν υπάγεται στις αρμοδιότητές του, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος από πλευράς τοπικής κοινωνίας. Όπως τόνισε, στόχος της συγκεκριμένης συνάντησης δεν ήταν να αποτελέσει μια ακόμα τυπική διαδικασία για λόγους εντυπωσιασμού αλλά να μπουν στέρεες βάσεις για την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων. Δεν παρέλειψε δε να συγχαρεί και να ευχαριστήσει το προσωπικό του Κέντρου, και ιδιαίτερα τη φυσίατρο κ. Αγγελική Σταυριανού, για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλουν, παρά την κρίση και τις ελλείψεις σε προσωπικό και πόρους, ώστε να διατηρούν υψηλό το επίπεδο παροχής υπηρεσιών. Κλείνοντας, ανακοίνωσε ότι έχουν προκηρυχτεί τρείς θέσεις για προσωπικό καθαριότητας για τις ανάγκες του Κέντρου.

Τοποθετήσεις έκαναν στη συνέχεια οι κ.κ. Ρούσης και Αντωνιάδης εκ μέρους της Π.Δ.Μ., οι οποίοι εκτός των άλλων τόνισαν τη σημασία της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του Κέντρου και της υλοποίησης ενός σχεδίου που θα έχει ως στόχο η συγκεκριμένη δομή να μετατραπεί σε Εθνικό ή και Διεθνές Κέντρο Αποκατάστασης και η διαχείρισή του να περάσει στα χέρια της Τοπικής Κοινωνίας, δηλαδή της Περιφέρειας και των Δήμων. Από την πλευρά του, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Φλώρινας κ. Χιωτίδης ανέφερε ότι το ΚΕΦΙΑΠ αποτελεί μια εξαιρετική δομή η οποία δεν αξιοποιείται στον βαθμό που θα έπρεπε, τόνισε την ανάγκη ανεξαρτητοποίησης του Κέντρου από το Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας και τη σύσταση δικού του οργανισμού για την πιο εύρυθμη λειτουργία του, ενώ πρότεινε  ως μόνη λύση για να βγει το κέντρο από το όποιο αδιέξοδο την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων, με επαρκή τεκμηρίωση και στρατηγικό σχεδιασμό για το μέλλον.

Στη συνέχεια ο λόγος πέρασε στους εκπροσώπους των συλλόγων ατόμων με αναπηρία. Ο κ. Κούτσιανος αναφέρθηκε στην ανάγκη υλοποίησης ενός Εθνικού Προγράμματος Αποκατάστασης, η έλλειψη του οποίου στη χώρα μας δημιουργεί τεράστια αιμορραγία στα ασφαλιστικά ταμεία και ωθεί τους ασθενείς στα ιδιωτικά κέντρα. Υπάρχουν περισσότερα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης στη Λάρισα απ’ ότι σε ολόκληρο το Βέλγιο, όπως είπε χαρακτηριστικά. Στα πλαίσια του ευρύτερου σχεδιασμού θα εξορθολογιστεί και η λειτουργία τόσο του ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου όσο και του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης στην Αθήνα, το οποίο επίσης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, αλλά και όλων των ΚΑΦΚΑ. Τόνισε έπειτα την ανάγκη αποσύνδεσης των Κέντρων αποκατάστασης από τα νοσοκομεία, ώστε να αποκτήσουν δική τους οργανωτική δομή που θα ενισχύσει πολυεπίπεδα τη λειτουργία τους. Από την πλευρά του, ο κ. Αυγουστίδης, ο οποίος έχει νοσηλευτεί στο ΚΕΦΙΑΠ, αναφέρθηκε στο πολύ σημαντικό έργο που επιτελεί το Κέντρο, στα προβλήματα αντιμετωπίζει διαχρονικά και στην αναγκαιότητα συνέχισης και αναβάθμισης της λειτουργίας του, ενή η κ. Ηλία, εκτός των άλλων, μίλησε για απουσία πολιτικής βούλησης, που διαιωνίζει την προβληματική κατάσταση και ευνοεί τα ιδιωτικά κέντρα. Αμφότεροι τάχθηκαν υπέρ του να αποκτήσει το ΚΕΦΙΑΠ δική του διοίκηση.

Ακολούθησε εισήγηση από την κ. Αγγελική Σταυριανού η οποία, εκτός των άλλων, αναφέρθηκε λεπτομερώς στην παρούσα κατάσταση, στη λειτουργία και το προσωπικό του Κέντρου καθώς και στις υπηρεσίες που αυτό παρέχει αυτήν τη στιγμή, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει, στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και το ιδιαίτερα υψηλό κόστος της νοσηλείας αποκατάστασης, ειδικά στα ιδιωτικά κέντρα, ενώ κλείνοντας τόνισε ότι το ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου πληρεί όλες τις προϋποθέσεις ώστε να γίνει το Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης της Β. Ελλάδας.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από εκπροσώπους φορέων και συλλόγων, εργαζόμενους στο κέντρο και πολίτες, καθως και προσωπικές μαρτυρίες νοσηλευόμενων ή συγγενών τους.


Κλείνοντας, ο κ. Ρούσης δεσμεύτηκε ότι η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας θα συνδράμει όπως μπορεί στην κάλυψη των προσωρινών αναγκών του Κέντρου καθώς και στην αποτύπωση των οικονομοτεχνικών δεδομένων του, βάσει των οποίων θα μπορούν να γίνουν έπειτα τεκμηριωμένες προτάσεις προς το Υπουργείο.


Διαφήμιση - ΗΧΩ Φλώρινας Ramona Pizza - 2